Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 23 maj 2016

11 goda saker du kan göra med fläderns blommor och bär

Nu är det flädertider! Passa på att plocka, de skira blommorna smakar underbart i saft, sylt och bakverk. Dessutom kan fläderns blommor och bär användas i hälsofrämjande syfte.

Fläderblommorna skördas i juni och juli månad. Bären brukar vara skördeklara i september.

Blommorna används främst för smakens skull, men de har också exempelvis slemlösande och laxativ effekt. Bären innehåller flera nyttiga ämnen och anses ha antioxidativa och antivirala egenskaper. Ät inte råa bär eftersom de då är giftiga och kan ge magsmärtor, diarré och illamående. Kokta bär går bra att äta.

När du ska plocka fläderblommor, gör det helst en varm och solig dag. Skaka av klasarna före användning för att bli av med insekter.

Det här kan du göra med blommorna:

land_artikel_fladerblom

1. Eget örtte

Färska eller torkade fläderblommor kan användas till örtte. För att torka blommorna, sprid ut klasarna så att de ligger luftigt och låt lufttorka i några dagar tills de är helt torra. Förvara i burk med lock. När du ska använda dem, beräkna cirka två teskedar blommor per kopp. Teet är laxerande och kan användas mot förstoppning.

2. Friterad dessert

En lite annorlunda och spännande dessert med tyskt ursprung är hollerküchle: friterade fläderblommor. Doppa blomklasar i frityrsmet och fritera, doppa i socker och servera genast. Recept finns bland annat här.

3. Läskande fläderdrycker

Fläderblommor är gott i saft och bål. Saften är lätt att göra, ett bra recept är till exempel detta!

4. Smaksätt glass och bakverk

Fläderblommor kan med fördel få sätta smak på allt från muffins till parfait, glass, mousse, granité, sorbet och pannkakor. I en del recept används blommorna som de är, i andra behöver du först göra saft.

5. Smakkompisar

Fläderblommor passar bra ihop med rabarber, hallon, smultron, blåbär och jordgubbar. Experimentera gärna, det finns säkert fler bra smakkompisar.

Låt blommorna koka med när du gör sylt, saft, marmelad, tårtfyllning eller kräm till exempel. Ta bort på slutet.

6. Blommor i maten

Vi använder oftast fläderblommor i bakverk och desserter. Men de kan sätta smak även på exempelvis sill och gravad lax.

Det här kan du göra med fläderbär:

land_artikel_fladerbar

1. Saft

Plocka bären när de hunnit bli frostbitna, då blir smaken sötare och mildare. Eller lägg dem i frysen en natt före användning. Sedan kan du koka saft på dem.

2. Fläderbärste

Plocka bären och låt dem torka på en varm och luftig plats. Sedan kan du använda dem till te. Låt dra länge, upp till 15-20 minuter innan du silar av bären.

3. Hostsirap

Bären liksom blommorna är slemlösande och har använts som medel mot hosta i hundratals år. Här är ett recept på fläderbärssirap som kan göra livet lite lättare vid förkylning.

4. Sylt och marmelad

Mogna fläderbär funkar fint som huvudingrediens i sylt och marmelad. Smaksätt gärna med vanilj för extra piff. Sylten är god till pannkakor och våfflor till exempel.

5. Gott till vilt

Bären kan kokas till gelé. Gelén är ett välsmakande tillbehör till stekt kött, gärna vilt. Recept finns här.

Obs! Är du osäker på om det är en fläderbuske du har framför dig? Kolla upp saken i en flora innan du plockar blommor och bär. Ätbara fläderblommor växer i platta klasar och är vita. Blomningstiden är i juni och juli. Den giftiga druvfläderns blommor är gulaktiga och växer i rundade klasar, blomningstid i maj. Fläderbär är svarta och mognar i augusti-september.

Druvfläderbär är rödaktiga och börjar bildas redan när den riktiga flädern blommar.

Läs också: Läskande god fläderblomssaft – utan citronsyra!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen