Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 2 april 2018

10 svenska råvaror du ska passa på att äta i oktober

Frukt och grönt som får mogna naturligt smakar godare, innehåller mer näring och är bättre för miljön. Här är råvarorna du ska passa på att äta i oktober.

Kål

 Kål är en av våra nyttigaste grönsaker. Finns många olika kåltyper att välja på.
Kål är en av våra nyttigaste grönsaker. Finns många olika kåltyper att välja på. FOTO: istock

Blomkål, brysselkål, grönkål, rödkål, salladskål, savojkål, spetskål, vitkål och broccoli är alla i säsong under hösten. Kål är både billigt och bra för hälsan. Alla kålsorter är rika på kalcium, järn, c-vitamin, fibrer och betakaroten.

Lök

Gul lök, rödlök, purjolök, vitlök. Lök är inte bara matlagningens bästa vän utan också väldigt nyttigt. Lök innehåller en mängd proteiner, krom, c-vitamin, flavonoider och fibrer.

Potatis

En hörnsten i det svenska köket. Potatis är en underbart god och mångsidig knöl. Läcker att koka, mosa, baka, gratinera, steka och fritera. Mättande och billig!

Pumpa

 Pumpa hör hösten till. Färgstarkt och gott i soppa och paj.
Pumpa hör hösten till. Färgstarkt och gott i soppa och paj. FOTO: istock

Ska du göra en pumpalykta till halloween? Spara innanmätet och förna – de är läckra och hälsosamma. Pumpafrön ger ett fantastiskt tillskott av växtbaserat omega 3-fett.

Läs också: 12 goda matsvampar att plocka på hösten

Rödbetor

Att många idrottare dricker rödbetsjuice när de vill prestera på topp är ingen slump. Den höga nitrathalten ökar syretillförseln till musklerna och vilket ger en ökad uthållighet. Rödbetor är också underbart goda – gratinera i ugn med chevré och njut.

Jordärtskocka

 Under jorden hittar du den läckra jordärtskockan. En läcker ingrediens i höstens soppor.
Under jorden hittar du den läckra jordärtskockan. En läcker ingrediens i höstens soppor. FOTO: istock

Jordärtskockor fungerar som en naturlig detox. De innehåller en hög halt av kolhydraten inulin, som inte kan inte brytas ner av våra matsmältningsenzymer utan fortsätter hela vägen ner till tjocktarmen, där det fungerar som en så kallad probiotika.

Morötter

 Morötter är en kär favorit i köket. Prova gärna olika sorter morötter som bjuder på en härlig färgkavalkad.
Morötter är en kär favorit i köket. Prova gärna olika sorter morötter som bjuder på en härlig färgkavalkad. FOTO: istock

Morötter är ett supergott och hälsosamt snacks – perfekta att skära till stavar och dippa. Det finns också många hälsovinster med morötter. De sägs kunna motverka förkylning och håller dig ung tack vare antioxidanter som skyddar huden mot skada.

Också i säsong i oktober:

  • Kronärtskocka
  • Kålrot
  • Palsternacka
  • Persiljerot
  • Rotselleri
  • Stjälkselleri
  • Blekselleri

Svenska frukter och bär i säsong oktober:

  • Äpple
  • Päron
  • Slånbär
  • Nypon

Och förstås – svamp

Svampsäsongen pågår för fullt och det finns massor av goda matsvampar att plocka.

Källor:Äktavara.org, Säsongsmat.nu, Naturskyddsforeningen.se, Svd.se, Sund.nu

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen