Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 2 juni 2018

11 svenska råvaror som är i säsong i augusti

Blomkål, hallon och gurka. Nu är flera av våra läckra svenska delikatesser i säsong. Här är maten du ska satsa på i augusti.

Bigarråer och körsbär

Svenska bigarråer och körsbär går att hitta i butik i augusti, men säljs inte i stor skala. Växer i många trädgårdar och håller i kylskåp i några veckor.

 Svenska bigarråer och körsbär säljs inte i stor skala, så njut när du hittar.
Svenska bigarråer och körsbär säljs inte i stor skala, så njut när du hittar. FOTO: Istock

Blomkål

Mättande råkost eller krämigt gott blomkålsmos på minuten! Det senare ett perfekt för dig som tänker på figuren och vill minska på kolhydraterna. Ta även hand om blomkålsbladen – de kan tillagas som vitkål.

 Ta även hand om blomkålsbladen – de kan tillagas som vitkål.
Ta även hand om blomkålsbladen – de kan tillagas som vitkål. FOTO: Istock

Läs också: Så fryser du in dina grönsaker

Broccoli

Blomkålens gröna kusin är ett utmärkt miljöval när den är i säsong eftersom den kan odlas på friland även långt upp i norr. 100 gram broccoli ger hela det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin!

 Broccoli kan odlas på friland även långt upp i norr.
Broccoli kan odlas på friland även långt upp i norr. FOTO: Istock

Daggkål

Daggkålen, även känd som kinesisk broccoli, växer utmärkt i vårt nordiska klimat. Skördas på sensommaren och hösten och blir underbart krispig i wok.

Läs också: Så mycket behöver du odla för att bli självförsörjande

Fänkål

Svensk fänkål är ovanlig resten av året, men går att hitta i butik under sensommarmånaderna. Fänkålsfrön är en fantastisk brödkrydda vid bakning. Fänkålen har länge betraktats som ett livsmedel som underlättar matsmältningen. Påstås även lindra problem med dålig andedräkt.

Gurka

Slanggurkan, en av våra populäraste grönsaker, är botaniskt sett ett bär. Gurka odlas nästan alltid i växthus och blir lätt dålig vid för kalla temperaturer. En känslig grönsak – ur miljösynpunkt bör den undvikas utanför säsong.

 Gurkan, som botaniskt sätt är ett bär, är en känslig grönsak.
Gurkan, som botaniskt sätt är ett bär, är en känslig grönsak. FOTO: Istock

Läs också: Så gör du den goda surgurkan

Hallon

Naturens eget godis! Växer vilt i stora delar av landet men odlas också storskaligt på många håll. I slutet av juli och början av augusti går det att hitta närodlade hallon i butik. Frossa och njut av dessa c-vitaminstinna superbär.

Läs också: Alla våra smarriga hallonrecept hittar du här!

 Njut av sommarens närodlade hallon.
Njut av sommarens närodlade hallon. FOTO: Istock

Hjortron

Myrens guld – en exklusiv delikatess. Hjortron är bären från en mycket köldtålig ört som är vanligast i norr. Innehåller bensoesyra, ett naturligt konserveringsmedel, som ger hjortronsylten lång hållbarhet.

Läs också: Sommarplantera nästa års jordgubbar

Kantareller

Ta med svampkorgen och ge dig ut i skogen! Från sensommar fram till oktober hittar du vår mest älskade matsvamp. I år har det dock hittills varit dåligt med svamp på grund av det ovanligt varma vädret.

Rättika

En rotfrukt vars smak liknar rädisans. Mycket vanlig i det japanska köket, förekommer exempelvis i den trendiga rätten kimchi, och kan ätas både rå och tillagad.

Läs också: Frys dina tomater

Selleri

Rör till en härlig Bloody Mary eller Virgin Mary – nu är sellerin i säsong. Selleri är också ett måste i en riktigt god pasta bolognese.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen