Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 28 december 2017

5 stektips för filén

Inget slår en riktigt god och vällagad stek till festmiddagen. Så här blir den bäst.

 Godaste steken får du med fem enkla steg.
Godaste steken får du med fem enkla steg. FOTO: Katarina Ekeström

Följer du de här tipsen så blir din stek precis så god som du vill ha den.

1. Temperera

Undvik att tillaga iskallt kött som sänker värmen i stekpannan. Ta det ut kylen en halvtimma innan stekning för en vacker gyllenbrun och välsmakande yta.

2. Torka

Torka köttet noga innan stekning. För mycket fukt kyler pannan och köttet kommer att börja koka och bli grått och trist.

Läs också: Mustig älggryta med porter

3. Salta

Salt är en fantastisk smakbärare och den lilla uttorkande effekt som det har kommer inte försämra resultatet. Därför ska filén absolut saltas innan stekning.

4. Fett

Var generös med stekfett. Det fördelar värmen perfekt och ett helt stycke kött, som en filébit, suger inte åt sig av fettet.

5. Innertemperatur

Börja med att ge köttet en fin stekyta i panna. Sätt spetsen av en stektermometer mitt i en filébit, lägg den i en form och ställ in i ugnen.

Läs också: Så tillagar du slottsstek

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen