Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 27 juli 2018

5 tips för en perfekt stekyta

Inga kryddor i världen slår doft och smak av en perfekt stekyta. Så här uppnår du den magiska Maillardeffekten.

 Inget slår en riktigt härlig stekyta. Den är inte svår att få till.
Inget slår en riktigt härlig stekyta. Den är inte svår att få till. FOTO: Katarina Ekeström

Mängder av arom- och smakmolekyler skapas när köttet möter pannans hetta. Det magiskt gyllenbrynta som uppstår har ett namn – Maillardeffekten. Så här lyckas du:

Läs också: Baconlindad köttfärslimpa – underbart saftig och god

5 tips för den perfekta stekytan

1. Våga värm upp pannan rejält, då bildas genast en yta när råvaran läggs ner. Det är inte fel att vända på stekbitarna, men inte för ofta, luft kyler.

2. Fukt hindrar processen och därför ska det du tänker bryna torkas av.

3. Fyll inte stekpannan utan lägg i lite åt gången. Temperera större bitar innan de steks.

4. Fett leder värme så var generös. Vissa råvaror suger åt sig, men inte alla. Olja tål hetta medan smör är lättbränt. Börja med olja och tillsätt en smörklick på slutet.

5. Använd en bra stekpanna. En väl omhändertagen gjutjärnspanna gör jobbet enkelt. Har du en panna med repig beläggning – fundera på en nyinvestering.

Läs också: Storstäda din gjutjärnspannaLäs också: Så gör du saftigaste köttbullarna

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen