Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 15 augusti 2018

7 svenska matvaror – men bara 1 tillverkas i Sverige

Pucko-drickan, Wasa knäcke och Slotts senap är alla etablerade och välkända svenska varumärken. Men är de fortfarande svenska? Tillverkas maten ens i Sverige?

FOTO: IBL/ISTOCK/SLOTTS/WASABRÖD

Genom åren har många svenska varumärken blivit en del av vårt liv och medvetande. Extra viktigt känns det i dag, då många vill äta och handla svenskt. Men vilka varor görs egentligen i Sverige? Av sju välkända märken är det endast ett som faktiskt tillverkas i Sverige.

De sju som mönstrats är chokladdrycken Pucko, knäckebrödet Wasa Delikatess, Arla Gräddost, GB glass, Slotts Senap och de vegetariska företagen Astrid och aporna samt Hälsans kök.

Läs också: Messmörstillverkningen flyttar från Jämtland

Pucko chokladdryck

FOTO: Arla

Pucko såg dagens ljus 1954, då Mjölkcentralen, sedermera Arla, lanserade drycken. Den blev snabbt omåttligt populär, framför allt som ett stabilt tillbehör till varmkorven. Drycken producerades då i Laholm, men tillverkningen flyttades 2005 till Cocios fabrik i Esbjerg i Danmark.

Wasa Delikatess knäckebröd

FOTO: Wasabröd

Sedan 1919 är Wasa världens största tillverkare av knäckebröd, men långt från alla produkter görs i Sverige. Sedan 1999, när Wasa blev en del av italienska Barilla-koncernen, så ligger bagerierna i Filipstad och i tyska Celle. Och det är från det sistnämnda bageriet som bland annat klassikern Delikatess kommer från.

Arla Gräddost

FOTO: Arla

Ett givet inslag på julbordet, och en läckerhet som de flesta gärna förser sig av. Arla har förvisso många ostar som görs av svensk mjölk, men just denna produceras i Tyskland. Det har att göra med att det svenska mejerikooperativet slogs samman med danska MD Foods 2000, och då blev Arla Foods. Cirka 11 200 bönder delar på ägandet varav ca 2 700 är svenska. Resten finns i Danmark, Storbritannien, Belgien, Luxemburg – och Tyskland.

Läs också: Citygross slopar populär policy – börjar sälja utländskt kött

Slotts senap

FOTO: Slotts

Uppsalaföretaget bildades 1919, men såldes 1996 till brittisk-nederländska livsmedelsjätten Unilever, och Slotts blev då enbart ett varumärke. Fabriken fanns dock kvar till 2008, då hela produktionen flyttades till Polen.

Astrid och aporna – pr*ckig korv

FOTO: Astrid och aporna

Vegetariska uppstickaren Astrid och aporna erbjuder sedan 2007 ett brett sortiment av vegetariska produkter, och har blivit ett populärt märke som säljs hos alla stora butikskedjor. Men ingen av deras varor görs i Sverige, utan i Storbritannien, Grekland och Tjeckien.

Hälsans kök – vegansk färs

FOTO: Hälsans kök

Hälsans kök har funnits i 49 år, och är ett av de mer kända varumärkena bland vegetarianer och veganer. Men företaget tillverkar ingen av sina produkter. Det är endast ett varumärke, som ägs av Tivall Sverige AB, vars moderbolag är det israeliska företaget Tivall. Således kommer deras mat från Israel – och Tjeckien.

GB gräddglass

FOTO: GB

Glace-Bolaget (GB) bildades på 1940-talet och växte under årens lopp via samarbeten med andra glassmakare som Trollhätteglass och Åhusglass. 1985 tog Unilever över majoritetsägandet från Arla, som drygt tio år senare sålde sin resterande andel. Men nästan all glass tillverkas sedan 1957 på fabriken i Flen, vilket gör den till den enda ”svenska” produkten i samlingen som också tillverkas i Sverige.

Läs också: Trots svensk högsäsong – därför säljer Ica egyptisk potatis

Vad säger lagen?

Det är inte alltid lätt att veta varifrån maten kommer, ofta får man läsa noga på förpackningen. Lagen kräver att fisk, kött och vissa andra livsmedel som exempelvis honung, frukt och olivolja ska märkas med ursprungsland. För andra livsmedel ska ursprung anges om konsumenten annars kan luras att tro att maten kommer från ett annat land, en annan stad eller annan region än vad det faktiskt gör. Då måste tillverkaren komplettera märkningen med uppgift om ursprunget.

Frukter och grönsaker, både förpackade och i lösvikt, ska också märkas med ursprungslandets (det land där produkterna odlats) fullständiga namn på förpackningen alternativt på en skylt i butiken. Reglerna finns att läsa på Livsmedelsverkets hemsida.

Läs också: Här är kommunerna som köper svenskt kött – för att stötta bönderna

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen