Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 25 juni 2018

8 smakvandringar i Sommarsverige du inte vill missa

Vandra i den svenska naturen och smaka på lokalproducerad mat – kan det bli en bättre kombo? Runt om i hela landet arrangeras genuina matvandringar med smakupplevelser från lokala traditioner.

Vi listar åtta populära matvandringar som är väl värda ett besök i sommar!

Matglädje i Halland – Hakestad, Köinge

 Flera småskaliga livsmedelsproducenter finns i Hakestad i den halländska mellanbygden, där skogen möter slätten.
Flera småskaliga livsmedelsproducenter finns i Hakestad i den halländska mellanbygden, där skogen möter slätten. FOTO: Anders Andersson

Knappt sju kilometer vandras bland annat förbi Källdalens Trädgårdar och korsar kommungränsen mellan Varberg och Falkenberg fyra gånger. Utmed slingan serveras mat tillagad av lokalt odlade råvaror och turen avslutas med en liten matmarknad. Boka snart, många datum är fullbokade! Boka här.

Läs också: Gunnel och Susanne: Folk köar för att gå våra matvandringar

SkogsMatning – Österlen, Skåne

I denna smakvandring spelar skånska skogen huvudrollen. På åtta ställen längs vägen avnjuts skånska delikatesser. Utmärkt aktivitet för en weekend nära Skåneleden, Sydostleden, Kristianstads Vattenrike och Österlen. Boka här.

Matvandring i Skumtimmens landskap – Stenkusten, Öland

En spännande matvandring längs den dramatiska och natursköna Stenkusten på nordvästra Öland där du kan njuta av den höga himlen och närheten till havet. Mat och dryck som bjuds kommer från norra Öland, nästan allting som står på menyn hittar du bara på Öland. Boka här.

Läs också: LISTA: Genuina gårdsbutiker län för län

Smaka på Sörmland – Fräkentorp, Malmköping

En härlig dag ute i vacker natur med lokalproducerad, ekologisk mat och dryck. Underbart för den som trivs bäst i öppna landskap. Vandringen leds av en lokal ciceron och är runt fem kilometer lång i delvis kuperad terräng, på de vilda djurens stigar och i hagmarker. Boka här.

Matvandring i fjällmiljö – Åre, Jämtland

Under denna gastronomiska vandring har de fyra stoppen varsitt tema och det bjuds på olika lokala läckerheter från trakten såsom lokalproducerade ostar, lokalproducerade charkprodukter, lokalproducerade drycker, avrundas med lokalrostat kaffe från Åre kafferosteri och lokaltillverkad choklad från Åre Chokladfabrik. Två olika sommarturer där en startar vid Buustamons fjällgård (mestadels högalpin terräng) och en startar vid Fjällgården (större delen av turen går i skogslandskap, men stundtals även i högalpin terräng). Boka här.

Smaka på Jämtland – Rönngården, Lits-Böle

 Nässlor i olika form hos Berit på Rönngården i Jämtland.
Nässlor i olika form hos Berit på Rönngården i Jämtland. FOTO: Björn Lundbeck

Sätt på dig vandringsskorna och följ med på en tur i skog och mark runt Rönngården. Här får du smaka på Jämtländska delikatesser och höra om bygdens historia. Kaffet kokas över öppen eld och buffén består av delikatesser från skogen och lokala mathantverkare. Vandringen avslutas med ett härligt fotbad med örter. Boka här.

Läs också: Berit i Jämtland: ”Jag lever av skogens skafferi”

Från gård till gård – Falun, Dalarna

För dig som vill kombinera motion med fantastisk mat – ni cyklar eller vandrar tillsammans i vacker och lugn dalanatur och möter de lokala producenterna direkt på plats. I matrundan Himlajorden ingår smakprover hos Susannes Marmelader i Nyhyttan, lunch på Lunåns Gårdsmejeri, en smoothie i Vika med bedårande sjöutsikt och som avslut en sommarbuffé på Gamla Staberg. Boka här.

Skånska smakvandringar – Romeleåsen, Österlen

Naturupplevelse som utgår från Romeleåsen eller Christinehof slott och ger nya kunskaper om traktens kultur och historia. Längs vägen serveras det lokala kökets små underverk, som nybakat, kallskuret, sill, ostar, chutney och skånska tapas. Boka här.

Läs också: Följ Lands nya blogg – Jakten på den svenska maten

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen