Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 13 oktober 2021

9 ovanor i köket som förstör din matlagning

Du kanske lärde dig allt du behöver veta om matlagning på hemkunskapen, annars är det dags att uppdatera kunskaperna och ta itu med några vanligt förekommande ovanor.

FOTO: Neustockimages

1. Hälla salt från paketet

Vi har alla gjort det. Saltat direkt från paketet eller hällt i kryddor direkt från burken. Ett proffs skulle aldrig göra så eftersom salt och kryddor klibbar ihop av ånga, plus att det är svårt att kontrollera mängden på det man häller i direkt från behållaren. Använd en sked eller fingernyporna i stället.

2. Knivar i maskinen

Orkar du inte diska köksknivarna för hand? Då kommer de troligtvis bli slöa. Undvik att köra dem i diskmaskinen eftersom maskindiskmedel ofta innehåller slipmedel som förstör knivarna.

3. Som packade sillar

Det kan vara frestande att trycka ner så mycket som möjligt i stekpannan, särskilt om du lagar mat till många. Men kött som ska brynas riskerar att bli kokt och utan stekyta om du proppar pannan full. För att behålla värmen och få en fin stekyta, lägg bara i några får bitar åt gången.

4. Béarnaise på golvet

Det blir lätt stressigt när gourmetmiddagen ska lagas, men försök ändå att hålla något så när städat och diskat även under själva matlagningen. Det har massor av praktiska fördelar. En liten béarnaiseklick på köksgolvet har en förmåga att snabbt sprida sig till övriga delar av huset. Och det är ju bra att veta var stekpincetten befinner sig när oxfilén måste vändas.

5. Salt för tidigt

Häller du i saltet direkt i det kalla vattnet i kastrullen? Vänta i stället med saltet tills vattnet kokar och rör ut det ordentligt när du häller i det. Annars kan själva kastrullen ta skada av saltet. Du ser det inte på en gång men kokkärl håller definitivt länge om du alltid häller salt endast i kokande vatten.

6. För lökigt

Om du har tänkt använda rå lök i en sallad till exempel, placera den först i iskallt vatten en stund. Gärna med några isbitar i. Då försvinner den starka, stickande smaken som inte är så angenäm.

7. Slött värre

När du har hackat grönsaker och ska skrapa ner dem i en behållare från skärbrädan, vänd på kniven om du inte vill att den ska bli slö.

Läs också: Därför ska du laga mat med smör i stället för margarin

8. Grytlappar på vift

Det kan gå förvånansvärt snabbt från aptitligt gyllene till svartbränt. Se till att alltid ha gott om grytlappar nära till hands när du lagar mat i ugnen. Är de på vift (vilket är lätt hänt om du har mycket på gång i köket) gör de ingen nytta. Och se för all del till att de är helt torra så slipper du ballonghänder med vätskande brännblåsor.

9. Ensamma pastan

Många hemmakockar lagar pastan i ett kärl och såsen i ett annat. Sedan får de som ska äta ta för sig och blanda allt själva på tallriken. Gör du så blir pastan för det första lätt klibbig och för det andra smakar maten faktiskt mindre. Kocktricket här är att hälla av pastan när det är ett par minuter kvar av koktiden, lägga tillbaka den i kastrullen, hälla på såsen och låta det hela koka ihop en–två minuter.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen