9 råvaror du ska passa på att äta i januari
Kål, rotfrukter, lök och potatis är billiga råvaror som blivit trendiga. De är dessutom i säsong nu i januari. Här är vintermaten som är bra för både plånboken och klimatet!
1. Grönkål
Många svenska kålsorter är i säsong under vintern. Grönkål är inte bara supernyttigt utan också bland det trendigaste du kan äta. Byt ut chipsen på fredagsmyset till hälsosamma grönkålschips som du rostar själv i ugnen. Enkelt och galet gott!
Läs också: Så nyttigt är grönkål – 5 vetenskapliga bevis
2. Brysselkål
Brysselkål är rik på kalcium, järn, C-vitamin, fibrer och betakaroten.
3. Gul lök och röd lök
Billig smakhöjare som är rika på C-vitamin och fibrer. Njut av en värmande löksoppa eller förhöj burgarna med stekt gul lök. Eller varför inte rårakor med smetana och finhackad röd lök.
4. Potatis
En riktig basvara i det svenska köket. Potatis går att göra det mesta med: Koka, mosa, baka, gratinera, steka och fritera. Mättande och gott!
5. Jordärtskocka
Naturlig detox efter julmaten? Då ska du frossa i jordärtskockor. Den höga halten av kolhydraten inulin, som inte kan brytas ner av våra matsmältningsenzymer utan fortsätter hela vägen ner till tjocktarmen, fungerar som en så kallad probiotika.
6. Rödbetor
Januari betyder nystart. Ta hjälp av nyttiga rödbetor för att komma i form. Den höga halten nitrit ökar syretillförseln till musklerna vilket förbättrar din uthållighet.
7. Morötter
Perfekta att skära upp i stavar och dippa i en god röra, till exempel hummus, när du snabbt behöver ny energi. Supernyttigt och smalt mellanmål!
8. Svartrot
En rotsak som ätits i Sverige sedan 1600-talet. De hela rötterna kan lagras hela vintern. Servera svartrot med smör och flingsalt så påminner smaken om vit sparris.
9. Palsternacka
Morotens bleka kusin brukar användas som soppgrönsak, i grytor och i gratänger. Gräddkokt palsternacka är en läcker och värmande vintermiddag.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.