Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 29 mars 2019

9 råvaror du ska passa på att äta i januari

Kål, rotfrukter, lök och potatis är billiga råvaror som blivit trendiga. De är dessutom i säsong nu i januari. Här är vintermaten som är bra för både plånboken och klimatet!

1. Grönkål

 Grönkål är en riktig vinterdelikatess, som till exempel grönkålschips.
Grönkål är en riktig vinterdelikatess, som till exempel grönkålschips. FOTO: Istock

Många svenska kålsorter är i säsong under vintern. Grönkål är inte bara supernyttigt utan också bland det trendigaste du kan äta. Byt ut chipsen på fredagsmyset till hälsosamma grönkålschips som du rostar själv i ugnen. Enkelt och galet gott!

Läs också: Så nyttigt är grönkål – 5 vetenskapliga bevis

2. Brysselkål

Brysselkål är rik på kalcium, järn, C-vitamin, fibrer och betakaroten.

3. Gul lök och röd lök

Billig smakhöjare som är rika på C-vitamin och fibrer. Njut av en värmande löksoppa eller förhöj burgarna med stekt gul lök. Eller varför inte rårakor med smetana och finhackad röd lök.

4. Potatis

En riktig basvara i det svenska köket. Potatis går att göra det mesta med: Koka, mosa, baka, gratinera, steka och fritera. Mättande och gott!

5. Jordärtskocka

 Jordärtskockssoppa är en klassisk favorit du kan göra av skockorna.
Jordärtskockssoppa är en klassisk favorit du kan göra av skockorna. FOTO: Istock

Naturlig detox efter julmaten? Då ska du frossa i jordärtskockor. Den höga halten av kolhydraten inulin, som inte kan brytas ner av våra matsmältningsenzymer utan fortsätter hela vägen ner till tjocktarmen, fungerar som en så kallad probiotika.

6. Rödbetor

Januari betyder nystart. Ta hjälp av nyttiga rödbetor för att komma i form. Den höga halten nitrit ökar syretillförseln till musklerna vilket förbättrar din uthållighet.

7. Morötter

Perfekta att skära upp i stavar och dippa i en god röra, till exempel hummus, när du snabbt behöver ny energi. Supernyttigt och smalt mellanmål!

8. Svartrot

 Svartroten påminner om sparris i smak.
Svartroten påminner om sparris i smak. FOTO: Istock

En rotsak som ätits i Sverige sedan 1600-talet. De hela rötterna kan lagras hela vintern. Servera svartrot med smör och flingsalt så påminner smaken om vit sparris.

9. Palsternacka

 Palsternacka, en morotskusin som blir god i soppor och grytor.
Palsternacka, en morotskusin som blir god i soppor och grytor. FOTO: Istock

Morotens bleka kusin brukar användas som soppgrönsak, i grytor och i gratänger. Gräddkokt palsternacka är en läcker och värmande vintermiddag.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen