9 skäl att älska den svenska mjölken
På tio år har antalet svenska mjölkbönder halverats, vilket får en rad konsekvenser för samhället. Här är nio skäl till att älska och dricka svensk mjölk.
1. Svenska kor är glada kor
Djurskötseln i Sverige håller generellt sett en mycket hög kvalité internationellt. Bättre djurhållning = gladare djur.
2. Svenska kor är friska
Svenska kor får minst antibiotika i EU. EU-värstingarna Cypern och Italien använder 30 gånger mer.
3. Bättre för hälsan
Ju mindre antibiotika som djuren får, desto mindre risk är det för att utveckla antibiotikarestistens.
Ju mer antibiotika djur får, desto större risk för sjukdomar som smittar mellan djur och människor.
4. Öppnare landskap
Utan djur som betar så växer landskapen igen.
5. Ger mer jobb
Färre mjölkgårdar innebär färre arbetstillfällen och fler arbetslösa. För tio år sedan fanns det cirka 10 000 mjölkbönder, i dag är de cirka 4 000.
Läs också: Quiz: Vad kan du om svensk mjölk?
6. Livligare landsbygd
Varje mjölkbonde skapar ytterligare arbetstillfällen och sammantaget genererar de svenska mjölkbönderna drygt 22 000 arbetstillfällen på landsbygden.
7. Bättre för miljön
Varför köpa billig mjölk som transporterats från utlandet i stället för mjölken hos granngården?
8. Kosläpp
Vårens största happening har blivit kosläppen. Men vad händer när vi inte har några kor kvar?
9. Det gör dig stark
Få produkter är så fulla av nyttiga mineraler och vitaminer som mjölk.
Fett (viktigt för att få i sig viktiga fettsyror och vitaminer), jod och riboflavin (viktig för ämnesomsättningen), kalcium (för skelett, nerver och muskler), klorid och salt (vätskebalansen), molybden (kroppen kan ta till sig aminosyror), A-vitamin (bra för synen), B12-vitamin (röda blodkroppar), D-vitamin (motverkar vinterdepression).
Källa: LRF Mjölk