Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 23 juli 2018

Alla tips för sommarens saftning och syltning

Visst vore det härligt med ett skafferi fullt av flaskor och glasburkar med hemlagad saft och sylt? Här är alla tips du behöver för att lyckas!

 Äntligen härliga sylt- och safttider! Här får du alla tips du behöver.
Äntligen härliga sylt- och safttider! Här får du alla tips du behöver. FOTO: Istock

Nu står trädgårdens och naturens skafferi vidöppna. Så passa på att plocka av godsakerna och spara på burk.

Här är Lands Caroline Hofbergs bästa tips för att du ska lyckas med sommarens saftning och syltning.

Läs också: Härlig jordgubbssaft med rabarber och mynta

1. Välj råvaror av bästa kvalitet

Sortera alltid bort skadade bär och frukter.

 Låt burkarna lufttorka efter att du noga tvättat dem.
Låt burkarna lufttorka efter att du noga tvättat dem. FOTO: daniilphotos

2. Var noga med hygienen

Ju bättre rengjorda burkar och flaskor ju längre håller det du häller i. Gör så här:

Diska burkarna och flaskorna noga med diskmedel och varmt vatten. Du kan också köra dem i diskmaskinen. Låt sedan burkarna och flaskorna lufttorka. När de är torra värmer du dem i ugnen i 100 grader i 15 minuter. Locken kan du värma i ugnen eller lägga i kokande vatten.

 Skumma av sylten för att undvika mögel.
Skumma av sylten för att undvika mögel. FOTO: Istock

3. Skumma av noga

Skummet innehåller bakterier och mögelsvampar.

4. Fyll burkar och flaskor

Ända upp till kanten ska du fylla så att så lite luft som möjligt finns kvar.

5. När du kokar med syltsocker

Syltsocker är en ny produkt som gör sylt- och marmeladkoket så mycket enklare. Förutom socker innehåller det natriumbensoat, pektin och citronsyra. Med detta specialsocker behöver du inte riskera att sylten och marmeladen blir för lös eller att geléet inte stelnar.

Syltsocker tillsätts, i motsats till vanligt socker, mot slutet av koktiden.

6. När du kokar med strösocker

• Om du använder vanligt strösocker ska det koka med från början.

• När du kokar din sylt eller marmelad med vanligt strösocker så tillsätt gärna natriumbensoat utrört i lite sylt för hållbarhetens skull.

• Var noga med att göra marmelad- eller geléprov. Om inte sylten eller marmeladen stelnar, tillsätt ett pektinpreparat som du köper i vanliga livsmedelsbutiker och följ anvisningen på förpackningen.

Läs också: Så gör du marmeladprovet

7. Sockret gör nytta

• I saft behövs socker för att ge rätt smak och färg. För lite socker gör att saften lätt blir grå- eller brunaktig. Samma sak gäller sylt. Sockret behövs för att sylten ska bli god och hållbar och se aptitlig ut. Dessutom skyddar sockret sylten mot mögel.

• I marmelad och gelé gör rätt mängd socker konsistensen fast och fin.

• I en inläggning är det avvägningen mellan vinäger och socker som ger den rätta, goda smaken. Dessutom konserverar även vinägern. Sockret framhäver också aromen och bevarar färg och spänst på det du lägger in.

 Marmeladprovet är viktigt om du ska lyckas!
Marmeladprovet är viktigt om du ska lyckas! FOTO: Istock

8. Så gör du marmeladprovet

Kyl ett tefat i frysen. Ös upp lite av den heta marmeladsaften på fatet och gör en ränna med en sked. Om geléet inte flyter ihop igen är det färdigkokt. Koka annars 3–5 minuter till. Marmeladen kan behöva stå till sig ett par dagar för att stelna.

9. Maxa pektinet

• När du kokar sylt, marmelad och gelé så använd helst frukter och bär som knappt är mogna. Då innehåller de mest pektin, naturens eget geléämne. Övermogna frukter och bär innehåller mycket mindre pektin, vilket ofta är orsaken till att marmelad, gelé och sylt blir för lös.

Läs också: Koka eget pektin av äppelkart

• Vinbär, krusbär, citrusfrukter och äpplen är speciellt pektinrika.

• Till pektinfattiga bär som hallon, jordgubbar och blåbär är det enklast att använda färdigblandat syltsocker. Annars bör du tillsätta extra pektin.

10. Därför är marmeladen eller sylten lös

• För lite pektin i frukten.

• För kort koktid.

Gör så här: Vänta några dagar och se om marmeladen eller sylten tjocknar. Gör annars ett omkok och tillsätt ett pektinpreparat.

11. Därför jäser saften

• För varm förvaringsplats.

• För låg kvalité på bären.

• För kort koktid.

• Dåligt rengjorda flaskor.

Gör så här: Har saften bara jäst en aning kan du koka upp den på nytt med en tillsats av 1–2 dl socker per liter saft.

12. Dubbla inte recepten

Gör du för stora satser blir det tungt att lyfta grytor, väga, mäta och röra om. Dessutom blir koktiden felaktig och konsistensen inte den rätta. Det är bättre att koka i två omgångar om du vill ha ett perfekt resultat.

Läs också: Rabarbersylt med kardemumma – ljuvlig smak av sommar

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen