Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 9 oktober 2019

Allt om ägg

Världens bästa livsmedel är ägg, anser svenskarna. Här är några matnyttiga fakta om vår favoritråvara.

 Ägg är ett nyttigt superlivsmedel! För att inte tala om alla användningsområden: koka, steka, baka eller gör en äggtoddy på överbliven gula!
Ägg är ett nyttigt superlivsmedel! För att inte tala om alla användningsområden: koka, steka, baka eller gör en äggtoddy på överbliven gula! FOTO: vvmich

Få livsmedel är så mångsidiga som ägg. De innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver för att växa och må bra – och är ju dessutom både billigt och klimatsmart!

Därför är ägg nyttigt

Ägg innehåller högkvalitativt protein – hela 12,3 procent – och är en bra källa för vitaminer och mineraler. Ett ägg ger dig mer än en tredjedel av dagsbehovet av antioxidanterna selen och vitamin E, vilket är bra för ämnesomsättningen och immunförsvaret, och är dessutom en superbra källa till vitamin B12 och vitamin D. I ägget finns också järn, fosfor, zink och magnesium. Det enda som saknas är kolhydrater och C-vitamin.

Bra kolesterol i ägg

Ägg innehåller HDL, high density lipoprotein, vilket brukar kallas för det “goda” kolesterolet.

För några decennier sedan ansågs ägget vara en hälsofara på grund av kolesterolet, men detta har nu blivit motbevisat. Kolesterolet i ägg höjer halterna av det ”goda” kolesterolet i blodet.

De flesta vitaminer och antioxidanter gömmer sig i äggulan.

Läs också: Vi reder ut äggmysteriet! Därför blir det två äggulor i vissa ägg

Kalorier och fett i ägg

Ett kokt ägg (beroende på storlek) innehåller ungefär 85 kalorier. Det är främst gulan som innehåller kalorier och mättat fett, men det är också den mest näringstäta komponenten i ägget.

Ägg innehåller viktiga fettsyror som kroppen inte själv kan bygga. 40 procent är enkelomättad oljesyra, vilket är samma typ som finns i olivolja.

Tips! Rör ner ett ägg i den kokande havregrynsgröten. Det är både gott och extra mättande!

Läs också: Frysa in ägg – så gör du

Förvara ägg så här

 Stirra dig inte blind på bäst föredatumet. Ägg håller ofta mycket längre än så, om de får stå i kylen.
Stirra dig inte blind på bäst föredatumet. Ägg håller ofta mycket längre än så, om de får stå i kylen. FOTO: simpson33

Äggen håller bättre om de förvaras med den spetsiga sidan nedåt – och alltid i kylskåp. Förvaras äggen rätt håller de sig ätbara i mellan två och tre månader. Bäst föredatumet gäller endast om äggen förvarats i rumstemperatur, i kylen håller de sig alltså mycket längre.

Riktigt färska ägg är svåra att skala eftersom de olika hinnorna klibbar fast vid varandra. Det bästa är att koka ägg som är minst en vecka gamla.

Läs också: Ät mera ägg! 5 härliga recept

Testa om ägget är gammalt

Kolla färskheten genom att lägga ner ägget i en vattenskål. Om ägget ligger kvar på botten med bredsidan ned är det riktigt färskt. Om ägget ställer sig på högkant är det mer än 10 dagar gammalt och går fortfarande bra att äta. Om ägget däremot flyter upp till ytan är det för gammalt. Du kan också känna det på lukten.

Så undviker du att ägget spricker vid kokning

Picka försiktigt hål på skalet i äggets trubbiga ända. Därunder finns en luftblåsa. Blir det hål där spricker inte ägget lika lätt vid kokning.

Varför välja ekologiska ägg?

 När du köper ekologiska ägg stöttar du en djurhållning där hönsen har mycket yta och får vara utomhus under sommarhalvåret.
När du köper ekologiska ägg stöttar du en djurhållning där hönsen har mycket yta och får vara utomhus under sommarhalvåret. FOTO: iStock

Att välja kravmärkta/ekologiska ägg är positivt ur ett djuretiskt perspektiv. De får röra sig på en yta om max 7 hönor per kvadratmeter och har tillgång till utomhusvistelse under maj till oktober då de kan picka och sprätta i gräset. Dessutom har de under vintern tillgång till en vinterträdgård berikad med t ex höbalar.

Vad hönan äter påverkar vad som finns i ägget, så genom att välja eko-ägg kan du dessutom säkerställa att det finns mycket nyttigheter i ägget.

Läs också: GUIDE: Det betyder äggkartongernas märkningar och så lever hönsen

Kul fakta om ägg!

  • Generellt värper äldre hönor större ägg medan yngre värper mindre ägg. Stora ägg är skörare i skalet än mindre ägg.
  • Svenskarna äter 222 ägg vardera varje år, som de är eller i olika livsmedel.
  • Att vi äter ägg till påsk är en kombination av kristna och hedniska seder. Enligt kristen sed äts inga ägg under fastan, som bryts i och med påsken. Under hednisk tid firades vårens ankomst bland annat genom att offra ägg. Dessutom hade hönorna åter börjat värpa efter vinteruppehållet, så man hade gott om ägg.
  • Traditionen att färga och dekorera ägg är äldre än den kristna påsken. Det gjordes även i det forna Egypten och i Persien.
  • Äggets dag firas den andra fredagen i oktober – år 2019 infaller dagen den 11 oktober.

Här hittar du några härliga recept med ägg!

Äggröra till lyxfrukost eller lunchRejäl räkmacka med rivet äggKokt torsk med äggsås – älskad husmansnostalgiSnabblagad sparrislunch med äggDeviled eggs – fyllda ägghalvor med stingFrittata med smakrik ostMatigare våfflor med äggÄggtoddy med maräng och smak av mango

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen