Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 27 mars 2019

Allt om kvarg

Kvarg har blivit det givna mellanmålet för hälsomedvetna som jagar protein. Här är för- och nackdelarna du borde känna till.

 Kvarg är färskosten som har fått ett uppsving tack vare en stor hälsovåg.
Kvarg är färskosten som har fått ett uppsving tack vare en stor hälsovåg. FOTO: Mostphotos

I takt med att en hälso- och träningsvåg sköljt in över oss de senaste åren har mejerierna letat nya sätt att profitera. Ett tilltag som håller ännu är populariseringen av den proteinrika färskosten kvarg.

Därför behövs protein

Protein behövs för att bygga upp celler och bilda enzymer och hormoner. Träningsexperter menar att du bör få i dig 1-2 gram protein per kilo kroppsvikt för att bygga muskler och få synliga resultat. För en person på 75 kilo innebär det upp till 150 gram protein om dagen.

Så framställs kvarg

Kvarg framställs av mjölk som mjölksyras så att de fasta beståndsdelarna kan skiljas ut från den flytande vasslen.

Vasslen får rinna av genom en duk och sedan passeras genom silar. Därefter tillsätts grädde för önskad fetthalt. Kvarg hyllas för sin höga proteinhalt. Men vad innebär det mer att äta kvarg?

Läs också: Hälsovåg i chipshyllan – linser nya favoriten

Kesella och kvarg är samma sak

Redan 1985 lanserade Arla sin produkt Kesella. Arla beskriver produkten som anpassad för matlagning, desserter och bakning. Än i dag är det en vanlig föreställning att Kesella skulle vara en egen sorts produkt, när det i själva verket är kvarg.

Kvarg kan vara sockerfälla

Det är stor skillnad på naturell och smaksatt kvarg vad gäller tillsatt socker. Flera smaksatta varianter innehåller dessutom en lägre halt protein, om det nu är det man är ute efter.

Kvarg innehåller sötningsmedel

Självklart har mejerierna insett att det inte är den söta dessertkvargen som går åt i butik. Därför har till exempel Skånemejeriers Lindahls ett stort sortiment av kvarg utan tillsatt socker. Den innehåller i stället sötningsmedlen aspartam och acesulfam K.

Få är i behov av mer protein

Få människor lider av proteinbrist, tvärtom får många i sig mer än de behöver, enligt Livsmedelsverket. En portion kvarg på 100 gram består av upp till 12 gram protein. Den som äter en varierad kost på tillräckligt mycket kalorier får i sig rätt mängder protein naturligt.

Livsmedelsverket rekommenderar, till skillnad från träningsexperter, ett dagligt proteinintag på:

  • ca 60-100 gram för kvinnor
  • ca 70-130 gram för män

Exakt mängd är beroende på ålder.

Läs också: 10 spännande fakta om ägg – den fantastiska råvaran

Högre proteinhalt än kvarg

Det finns dessutom gott om livsmedel med betydligt högre proteinhalt än kvarg per 100 gram. IForm har listat några av dem:

Sojabönor: 34 g

Hårdost: 30 g

Mozzarella: 29 g

Tonfisk: 27 g

Röda linser: 27 g

Kyckling: 26 g

Räkor: 24 g

Jordnötssmör: 23 g

Kalkon: 22 g

Rökt lax: 21 g

Kikärter: 20 g

Cashewnötter: 17 g

Ägg: 13 g

Kvarg är ingen komplett måltid

Kvarg är på sin höjd ett mellanmål. Det är inte en komplett måltid att ersätta frukost, lunch eller middag med.

Vill du äta kvarg till frukost kan du lägga några klickar på en portion havregrynsgröt eller äta det med müsli och en smörgås.

Många tillsatser i kvarg

Ju magrare en kvarg är, desto mer tillsatser behövs för att göra den fast och krämig. Det kan till exempel innebära majsstärkelse och citruspektin. Smaken kommer ofta från aromer och sötman från sötningsmedel.

Kvarg innehåller ofta utländsk mjölk

Skånemejerier och Norrmejerier var först ut med att sälja kvarg gjord på svensk mjölk år 2015. Ingen av de kvargprodukter som finns på Arlas hemsida är dock gjorda av svenska råvaror.

Du kan göra egen kvarg

Värm 1 liter fil eller yoghurt till 45 grader i en kastrull. Vätskan kommer börja ysta sig, det vill säga vätska och fast massa separeras.

Häll allt i en sil klädd med en ren kökshandduk. Låt droppa av över natten.

Kvar i silen är nu kvargen. Vätskan som har runnit av är vassle och kan användas i brödbak.

Källa: Göteborgsposten, Topphälsa, Hälsoliv

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen