Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 10 januari 2022

Ångkoka - så gör du

Att ångkoka mat är bra på många sätt. Den skonsamma ångan ser till mycket mer av det nyttiga stannar kvar i råvaran samtidigt som du bevarar smaken. Enkelt är det också! Så gör du för att ångkoka din mat.

 Ångkokning i en ångkokningsinsats - lätt att använda och ger gott resultat.
Ångkokning i en ångkokningsinsats - lätt att använda och ger gott resultat. FOTO: Istock

Ångkokning är en klassisk tillagningsmetod som i perioder har fått stå tillbaka för andra. Men vill man bevara så mycket som möjligt av både smak och nyttigheter och dessutom laga mat som inte oroar magen är ångkokning en perfekt metod.

Du kan ångkoka det mesta men bäst resultat får du med grönsaker och fisk av olika slag.

Det här behöver du till ångkokning

I grundläget kan du använda en vanlig sil eller ett durkslag som ångkokningsinsats. Du kan också köpa en ångkokningsinsats till din kastrull eller ångkorgar som du kan ställa i kastrullen. Ångkorgarna kan till exempel vara av bambu och du kan stapla dem på varandra i kastrull eller wokpanna – bra om man ska ångkoka många olika ingredienser.

Det finns också elektriska ångkokare av många olika slag och prisklasser. Du kan så klart också ångkoka i din ugn – om du har en ångugn vill säga.

Så ångkokar du grönsaker – enkel metod

 Tänk på att vattnet inte ska nudda grönsakerna under tillagningen.
Tänk på att vattnet inte ska nudda grönsakerna under tillagningen. FOTO: leszekglasner

Steg 1. Fyll en kastrull med vatten, använd lite mindre än vad du brukar.

Steg 2. Fyll en eller flera insatser med grönsaker och placera ovanpå kastrullen, täck med ett lock. Om du ångkokar flera olika grönsaker, se till så att det är grönsaker med ungefär samma tillagningstid.

Steg 3. Koka upp vattnet och låt ångan passera grönsakerna. Tänk på att vattnet inte ska nå upp till råvaran, då blir den kokt i stället, och se också till att kastrullen inte kokar torr och bränns vid – kontrollera vattnet kontinuerligt.

Steg 4. Vips så har du goda och näringsrika grönsaker att avnjuta.

Ångkoka – vad kan man ångkoka

Det absolut vanligaste är att ångkoka grönsaker men du kan också använda dig av fisk, kyckling och kött. Det finns många olika recept och metoder för att ångkoka.

Testa att ångkoka morötter, spenat eller blomkål – smakerna är fantastiska!

Därför är det nyttigt att ångkoka

 En konsam metod för att behålla C-vitamin.
En konsam metod för att behålla C-vitamin. FOTO: Istock

Vid ångkokning behålls vitaminer och mineraler i grönsakerna, du får också en mer renodlad smak av själva råvaran vilket ger härligt goda smaker. Enligt Livsmedelsverket är ångkokning den mest skonsamma metoden för att behålla C-vitaminet i grönsakerna, då vitaminet är värmekänsligt.

Vid ångkokning behövs inte heller något matfett, vilket gör det till en mager tillagningsmetod.

Läs också: Så näringsmaxar du din mat

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen