Ångkoka - så gör du
Att ångkoka mat är bra på många sätt. Den skonsamma ångan ser till mycket mer av det nyttiga stannar kvar i råvaran samtidigt som du bevarar smaken. Enkelt är det också! Så gör du för att ångkoka din mat.
Ångkokning är en klassisk tillagningsmetod som i perioder har fått stå tillbaka för andra. Men vill man bevara så mycket som möjligt av både smak och nyttigheter och dessutom laga mat som inte oroar magen är ångkokning en perfekt metod.
Du kan ångkoka det mesta men bäst resultat får du med grönsaker och fisk av olika slag.
Det här behöver du till ångkokning
I grundläget kan du använda en vanlig sil eller ett durkslag som ångkokningsinsats. Du kan också köpa en ångkokningsinsats till din kastrull eller ångkorgar som du kan ställa i kastrullen. Ångkorgarna kan till exempel vara av bambu och du kan stapla dem på varandra i kastrull eller wokpanna – bra om man ska ångkoka många olika ingredienser.
Det finns också elektriska ångkokare av många olika slag och prisklasser. Du kan så klart också ångkoka i din ugn – om du har en ångugn vill säga.
Så ångkokar du grönsaker – enkel metod
Steg 1. Fyll en kastrull med vatten, använd lite mindre än vad du brukar.
Steg 2. Fyll en eller flera insatser med grönsaker och placera ovanpå kastrullen, täck med ett lock. Om du ångkokar flera olika grönsaker, se till så att det är grönsaker med ungefär samma tillagningstid.
Steg 3. Koka upp vattnet och låt ångan passera grönsakerna. Tänk på att vattnet inte ska nå upp till råvaran, då blir den kokt i stället, och se också till att kastrullen inte kokar torr och bränns vid – kontrollera vattnet kontinuerligt.
Steg 4. Vips så har du goda och näringsrika grönsaker att avnjuta.
Ångkoka – vad kan man ångkoka
Det absolut vanligaste är att ångkoka grönsaker men du kan också använda dig av fisk, kyckling och kött. Det finns många olika recept och metoder för att ångkoka.
Testa att ångkoka morötter, spenat eller blomkål – smakerna är fantastiska!
Därför är det nyttigt att ångkoka
Vid ångkokning behålls vitaminer och mineraler i grönsakerna, du får också en mer renodlad smak av själva råvaran vilket ger härligt goda smaker. Enligt Livsmedelsverket är ångkokning den mest skonsamma metoden för att behålla C-vitaminet i grönsakerna, då vitaminet är värmekänsligt.
Vid ångkokning behövs inte heller något matfett, vilket gör det till en mager tillagningsmetod.
Läs också: Så näringsmaxar du din mat
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.