Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 5 november 2019

Anne i Storvik säljer fjällkomjölk för 40 kronor litern

Anne Eriksson vill starta en mjölkrevolution! Därför säljer hon ”finmjölk” från sin fjällko Josefin för 40 kronor – per flaska.

 Anne Eriksson med sin fjällko Josefin i lagården i Järbo i Gästrikland.
Anne Eriksson med sin fjällko Josefin i lagården i Järbo i Gästrikland. FOTO: Agneta Brolin

Anne är ordförande i den lokala LRF-avdelningen i Ovansjö, i Gästrikland, med fokus på lokal mat.

Hon brinner för att höja mjölkens värde och främja lokal mjölkproduktion, som hon menar är livsviktig för landsbygden.

– Jag har jobbat som avbytare hos många bönder och känt deras frustration över att inte få tillräckligt betalt för mjölken, säger hon.

Naturlig mjölk

Samtidigt märkte hon av ett ökande intresse hos konsumenter för att köpa ”naturlig”, färsk mjölk direkt från bonden.

Hennes egen fjällko Josefin, passar perfekt in i den trenden.

– Hon får bara äta gräs, hö och ensilage, vilket gör att hennes mjölk är rikare på långkedjiga omega-3-fettsyror än lax, säger Anne.

– Dessutom är den mer proteinrik och lite fetare än vanlig mjölk och har mjuk smak.

Annes enda ko, Josefin, är inhyst i en besättning med andra fjällkor på en Krav-gård i Järbo nära Storvik i Sandvikens kommun.

Läs också: 6 skäl att älska den svenska mjölkkossan

Säljer från gården

Josefin ger cirka 25 liter mjölk per dag som Anne säljer direkt till konsumenten. Dels i den lilla butiken Bondenära, där grönsaker, kött, ägg och mjölk från traktens bönder säljs, dels direkt till kunderna på gården.

På gården säljer hon den av många eftertraktade ”naturmjölken”, det vill säga opastöriserad (och ohomogeniserad) mjölk.

Enligt nya regler får man sälja max 70 liter opastöriserad mjölk per vecka och direkt till kunden, om man tydligt anger de risker som finns (se faktaruta nedan).

Läs också: Mor och dotter lever av fjällkor i Skåne

Uppgradera mjölken

Den mjölk hon säljer i butiken är pastöriserad, men inte homogeniserad (fettet är inte maskinellt finfördelat).

Båda varianterna säljer hon i glasflaskor med fina etiketter med foto på henne och hennes fjällko, för 40 kronor per liter.

– Jag vill visa att det går att ta mer betalt för mjölken, uppvärdera mjölkens värde, säger Anne.

Några kronor mer

Hon hoppas att fler mjölkbönder kan ta efter genom att sälja en mindre del av sin produktion direkt till konsumenten, vilket flera mejerier numera tillåter.

Hon vill också att konsumenterna ska inse mjölkens värde så att mjölkpriserna generellt kan bli högre.

– Självklart går det inte att ta 40 kronor litern för all mjölk, men några kronors höjning borde vara realistiskt, säger hon.

 ”Naturmjölk” från fjällkon Josefin säljs i glasflaskor med fina etiketter för 40 kronor litern.
”Naturmjölk” från fjällkon Josefin säljs i glasflaskor med fina etiketter för 40 kronor litern. FOTO: Privat

Här är 6 andra gårdar som säljer ”finmjölk”

Putterjaus gård, Gotland

Gården säljer småskaligt producerad mjölk från sina 14 fjällkor, på flaska. Hittills har de sålt för 35 kronor litern från gården, men höjer till 37:50 nästa år på grund av ökade kostnader. I Stockholm är priset högre på grund av transportkostnader och butikernas påslag.

Resta gård, Uppland

Säljer mjölk på flaska i sin gårdsbutik i Örsundsbro. Småskaligt producerad och för den som önskar, även opastöriserad. Vill även börja sälja mjölk från olika koraser separat, för att visa på skillnad i smak. Det är bara ”gräsmjölk”, det vill säga mjölk från kor som enbart går på gräsbete och äter hö.

Järna Mejeri, Sörmland

Ett småskaligt, mejeri som säljer ”helmjölk” för 19,95 kronor per liter. Mjölken kommer från 100 procent gräsätande kor på mindre, ekologiska gårdar i trakten. Mjölken är pastöriserad men inte homogeniserad, och har en fetthalt på nära 4 procent.

Elins Glada Ekologiska kor. Uppland

På den ekologiska släktgården i Östanå i Österbybruk har dottern Elin 35 mjölkkor och föder upp kalvar.

Via en automat på gården säljer hon pastöriserad, färsk mjölk för 15 kronor litern. Kunden kan antingen ta med egen flaska eller köpa en på gården.

Sörgårdsmjölk, Västergötland

Ekogården Sörgården 4 kilometer från Skövde säljer en del av sin mjölk direkt till konsumenten på flaska för 15 kronor litern. Korna äter bara gårdens egenproducerade foder och mjölken är ohomogeniserad.

Härensås mjölk, Småland

Mjölkgården mellan Växjö-Alvesta började för tre år sedan att sälja en del av sin mjölk direkt till konsumenten för 14 kronor per liter. Kunden kan antingen ta med en egen flaska eller köpa en flaska eller dunk i gårdsbutiken.

Fakta om pastörisering

Naturlig mjölk som inte pastöriserats (upphettats för att döda bakterier och mikroorganismer) kan innehålla sjukdomsbakterier som campylobacter, ehec och listeria. De utgör störst risk för småbarn och människor med nedsatt immunförsvar.

Ehec är den allvarligaste av ovanstående bakterier. Den började spridas i Sverige på 1990-talet och kan orsaka allvarliga njurskador hos små barn – det räcker att barnet får i sig ett fåtal bakterier.

Det finns teorier och ett fåtal studier som visar vissa fördelar med opastöriserad mjölk. Till exempel tror man att den kan vara en orsak till att lantbrukares barn har färre allergier. Den tros också kunna minska risken för luftvägsinfektioner med 30 procent, enligt en europeisk studie.

Läs också: Mjölkrevolutionen: Han vill införa mjölkgårdsturism i Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen