Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 22 januari

Lista: Här är Årets matbluffar 2019

Nu är Årets matbluff 2019 korad – och här är de andra fyra produkterna på värstinglistan!

 Årets matbluff 2019 blev Alpros grädde 'Cuisine soya vispbar'.
Årets matbluff 2019 blev Alpros grädde 'Cuisine soya vispbar'. FOTO: Äkta vara, Istock

Det är konsumentorganisationen Äkta vara som arrangerar omröstningen varje år. En jury tar fram fem ”finalister” som medlemmarna röstar om.

Alpro Årets matbluff 2019

Nyligen blev det klart att 2019 års matbluff blev vegogrädden Alpro ‘Cuisine soya vispbar’.

– Väldigt många känner sig uppenbarligen lurade av innehållet i produkten, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.

Palmolja i Alprogrädden

I motiveringen står:

”Trots att det vegetabiliska gräddalternativet har ”soja” i namnet innehåller den endast två procent av denna råvara. Som jämförelse innehåller Alpros egna sojadrycker fyra gånger så mycket sojabönor. Den huvudsakliga råvaran i sojavispen är istället palmolja, vilken utgör hela 25 procent av innehållet.”

Läs också: Därför ska du välja vispgrädde om du vill ha grädde

Kritiserad palmolja

Och palmoljan är en kritiserad råvara som ratas av många konsumenter av miljöskäl.

– Jag tror att den negativa bilden ledde till att Alpros sojavisp fick så många röster, säger Björn Bernhardson.

Läs också: Därför är palmolja ett dåligt alternativ

Matbluffarna 2019 – topplista

2. Skånemejerier ‘Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb’

 Tvåa på matbluffslistan 2019 är Skånemejeriers 'Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb'.
Tvåa på matbluffslistan 2019 är Skånemejeriers 'Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb'. FOTO: Äkta vara

Motivering:

”20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal. Resten utgörs av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker. Dessa koncentrat står för ungefär två tredjedelar av sötman i yoghurten, som bara är cirka 10-20 procent mindre söt än annan fruktyoghurt. Inget tillsatt socker stämmer förvisso, men den är alltså långt i från så osötad som den ger sken av.”

3. Pågen ‘Brioche hamburgerbröd’

 Trea på matbluffslistan 2019 är Pågen med sina 'Brioche hamburgerbröd'.
Trea på matbluffslistan 2019 är Pågen med sina 'Brioche hamburgerbröd'. FOTO: Äkta vara

Motivering:

”Brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg, som på senare tid har blivit populärt att använda till lyxigare varianter av snabbmatklassikern hamburgare. De här bröden innehåller dock ingen av dessa ingredienser. Ingredienserna är i själva verket snarlika deras vanliga hamburgerbröd. Den enda egentliga skillnaden är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom.”

4. Rå ‘Blåbär pressad råsaft’

 Fyra på matbluffslistan 2019 är Rås 'Blåbär pressad råsaft'.
Fyra på matbluffslistan 2019 är Rås 'Blåbär pressad råsaft'. FOTO: Äkta vara

Motivering:

”Både varumärket Rå och produktbeteckningen ”råsaft” på framsidan antyder att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står dessutom att den är kallpressad. I själva verket har juicen pastöriserats, hettats upp för att förlänga hållbarheten, innan den tappats på flaskan. Opastöriserad juice är eftertraktat eftersom det anses ge en friskare, mer naturlig smak samtidigt som vissa vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre.”

5. Semper ‘Gluten free bovete & teff mjöl’

 Femma på matbluffslistan 2019 ligger Sempers 'Gluten free Bovete & Teff mjöl'.
Femma på matbluffslistan 2019 ligger Sempers 'Gluten free Bovete & Teff mjöl'. FOTO: Äkta vara

Motivering:

”Framsidan ger intrycket av att det rör sig om ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. I själva verket är det en bakmix, som förutom 23 procent bovete och ynka 3 procent teff innehåller en rad olika stärkelser, fibrer och därtill förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjöl utgör mjölerna endast 45 procent av innehållet.”

Läs också: Allt om citronsyra – och så ersätter du den

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen