Lista: Här är Årets matbluffar 2019
Nu är Årets matbluff 2019 korad – och här är de andra fyra produkterna på värstinglistan!
Det är konsumentorganisationen Äkta vara som arrangerar omröstningen varje år. En jury tar fram fem ”finalister” som medlemmarna röstar om.
Alpro Årets matbluff 2019
Nyligen blev det klart att 2019 års matbluff blev vegogrädden Alpro ‘Cuisine soya vispbar’.
– Väldigt många känner sig uppenbarligen lurade av innehållet i produkten, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.
Palmolja i Alprogrädden
I motiveringen står:
”Trots att det vegetabiliska gräddalternativet har ”soja” i namnet innehåller den endast två procent av denna råvara. Som jämförelse innehåller Alpros egna sojadrycker fyra gånger så mycket sojabönor. Den huvudsakliga råvaran i sojavispen är istället palmolja, vilken utgör hela 25 procent av innehållet.”
Läs också: Därför ska du välja vispgrädde om du vill ha grädde
Kritiserad palmolja
Och palmoljan är en kritiserad råvara som ratas av många konsumenter av miljöskäl.
– Jag tror att den negativa bilden ledde till att Alpros sojavisp fick så många röster, säger Björn Bernhardson.
Läs också: Därför är palmolja ett dåligt alternativ
Matbluffarna 2019 – topplista
2. Skånemejerier ‘Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb’
Motivering:
”20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal. Resten utgörs av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker. Dessa koncentrat står för ungefär två tredjedelar av sötman i yoghurten, som bara är cirka 10-20 procent mindre söt än annan fruktyoghurt. Inget tillsatt socker stämmer förvisso, men den är alltså långt i från så osötad som den ger sken av.”
3. Pågen ‘Brioche hamburgerbröd’
Motivering:
”Brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg, som på senare tid har blivit populärt att använda till lyxigare varianter av snabbmatklassikern hamburgare. De här bröden innehåller dock ingen av dessa ingredienser. Ingredienserna är i själva verket snarlika deras vanliga hamburgerbröd. Den enda egentliga skillnaden är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom.”
4. Rå ‘Blåbär pressad råsaft’
Motivering:
”Både varumärket Rå och produktbeteckningen ”råsaft” på framsidan antyder att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står dessutom att den är kallpressad. I själva verket har juicen pastöriserats, hettats upp för att förlänga hållbarheten, innan den tappats på flaskan. Opastöriserad juice är eftertraktat eftersom det anses ge en friskare, mer naturlig smak samtidigt som vissa vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre.”
5. Semper ‘Gluten free bovete & teff mjöl’
Motivering:
”Framsidan ger intrycket av att det rör sig om ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. I själva verket är det en bakmix, som förutom 23 procent bovete och ynka 3 procent teff innehåller en rad olika stärkelser, fibrer och därtill förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjöl utgör mjölerna endast 45 procent av innehållet.”
Läs också: Allt om citronsyra – och så ersätter du den
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.