Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 17 januari

Arla slutar göra runda ostar i Östersund

Arla upphör med tillverkningen av runda ostar på mejeriet i Östersund. Två varianter av Boxholmsosten och den jämtländska hushållsosten försvinner.

 Slut på runda ostar. Tillverkningen av runda ostar avslutas på Arlas mejeri i Östersund.
Slut på runda ostar. Tillverkningen av runda ostar avslutas på Arlas mejeri i Östersund. FOTO: TT

Som skäl anger Arla att efterfrågan är låg och att det kostar mer att producera de runda ostarna.

– Beslutet grundas i att vår målsättning alltid är att skapa mesta möjliga intäkter för våra ägare, säger Arlas presschef Max Wallenberg till Land Lantbruk.

Däremot fortsätter Arla tillverkningen av de fyrkantiga Boxholmsostarna: borgmästarosten och kryddosten.

Läs också: Svenskt medaljregn i VM i ost

Arla köpte Boxholmsosten 2011 och flyttade under stora lokala protester 2019 produktionen från Östergötland upp till Jämtland. Sedan följde en tvist om varumärket som Arla vann.

Glada bonden gör fortsatt ost i Boxholm

Dock så görs det fortfarande ost i Boxholm. Ostproduktionen i mejeriet i Boxholm återupptogs 2021 när Glada Bonden, som drivs av några stora mjölkproducenter i regionen, lanserade sina produkter. I dag har Glada bonden åtta olika ostar i produktion.

– Vi gråter naturligtvis inte över att Arla upphör med tillverkningen. Vi har faktiskt fått en hel del reklamationer när kunder av misstag har vänt sig till oss för att klaga på Arla-osten. Så det här beslutet kom inte helt oväntat, säger Anders Birgersson, styrelseordförande i Glada Bonden.

Glada Bonden har efter en motig start vunnit terräng i butikerna.

– Jag kan hålla med om att det inte finns så många rent praktiska fördelar med en rund ost, men vanans makt är stor. Jag vill också tro att vi tar marknadsandelar för att vi gör en god ost med viss karaktär, säger Anders Birgersson.

Du kan läsa en längre version av artikeln i tidningen Land Lantbruk, nummer 52/1 2023.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen