Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 20 augusti 2018

Arlas nya datummärkning ska minska svinnet

Oftast håller livsmedel betydligt längre än det angivna bäst före-datumet. För att minska onödigt svinn ska Arla nu börja med en ny stämpel på sina mejeriprodukter.

 Arla inför en ny datumstämpel på sina mejeriprodukter, som lyder "ofta bra efter".
Arla inför en ny datumstämpel på sina mejeriprodukter, som lyder "ofta bra efter". FOTO: MostPhotos

Den nya märkningen ska påminna konsumenterna om att en produkt kan hålla längre. Stämpeln lyder ”ofta bra efter” och kommer att sättas på cirka 340 miljoner förpackningar, med start i augusti.

– Det är ett sätt att hjälpa folk att förstå att de själva kan avgöra om maten är ätbar eller inte genom att lukta, smaka och titta. Målsättningen är att få folk att tänka efter lite kring det. Det här är en bra åtgärd för att påverka klimatet och minska svinnet, säger Ann Freudenthal, ansvarig för hållbarhetskommunikation på Arla, till TT.

På baksidan av de olika paketen kommer det att finnas tips om hur man genom att lukta, smaka och titta på produkten kan avgöra om den är för gammal. Den nya märkningen kommer att synas på i princip hela Arlas sortiment.

Läs också:LISTA: Så länge håller olika livsmedel i frysen

Så länge håller mejeriprodukterna

Mjölk som stått i kylen håller ofta betydligt längre än till bäst före-dag, Men har den stått framme i rumstemperatur i flera timmar kan den bli dålig före bäst före-dag.

Mjölken får betydligt längre hållbarhet om du förvarar den i +4 grader eller kallare. Mjölkens hållbarhet kan nästan fördubblats efter att bäst-före-datum har passerat om mjölken förvaras i +4 grader i stället för +8, från fyra dagar till över en vecka.

Samma gäller för grädde, yoghurt och crème fraiche – ju kallare desto längre hållbarhet. Lukta och smaka innan du bestämmer dig för att slänga. Ordentligt kyld yoghurt eller crème fraiche håller oftast 7-10 dagar ytterligare efter bäst före-datum.

Källa: Arla, Livsmedelsverket

Läs också: Så fryser du in maten plastfritt

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen