Astensmåla Mat & Vingård erbjuder familjär gastronomi mitt ute i skogen
Bara ett stenkast från vackra Mörrumsån alldeles norr om Svängsta ligger Astensmåla Mat & Vingård. En vacker gårdsmiljö har välkomnat gäster sedan 1771 och gör det än i dag – nu med mat och dryck i osedvanligt härliga kombinationer.
Just på våren är naturmiljöerna runt Astensmåla som bäst. Det är nu fåglarna intensivt snickrar på sina bon samtidigt som eken slår ut och violerna står i full blom på lagårdsbacken.
Nere i hagen har den senaste veckans värme fått tackorna att lamma och snart skuttar rådjurskiden genom hagmarkerna. Det är inte svårt att dra paralleller till Astrid Lindgrens Bullerbyn när man besöker Astensmåla.
– Vi hoppas att våra ambitioner att kombinera blekingska smaker med gott vin och vackra naturmiljöer faller väl ut hos besökarna, säger Fredrik Berg, ett av tre syskon som driver Astensmåla Mat & Vingård tillsammans med föräldrarna Helene och Pelle Berg.
Utbyggnad på gång
Just nu byggs en pool och relaxavdelning på husets baksida. Än så länge bor Pelle och Helene på ovanvåningen medan deras eget hus färdigställs en bit upp i backen. Planen är att bygga fem uthyrningsrum på ovanvåningen och därefter en helt ny hotellbyggnad i hagen. Vid sidan om vinprovningar, dryckesprovningar och aktiva matlagningskurser lockar familjen Berg med total avkoppling. Här uppe finns nämligen varken ljudföroreningar eller stadsljus och istället erbjuds tystnad och avkoppling med bara skogen som sällskap.
Förmåga att utvecklas efter hand
Att bygga om en blekingsk skogsgård till ett småskaligt besöksmål kräver noggranna planer och en förmåga att utvecklas efter hand. Familjen Berg har inte bara öga för detaljerna, utan dessutom en fantastisk förmåga att kombinera gårdens charm och elegans med ett helt nytt kök där gästerna kan följa kockarnas rörelser in i minsta detalj. Hela upplägget handlar om att ha ett nära samspel mellan kockar och gäster där smak, utseende och närhet genomsyrar hela verksamheten.
Småskalighet på varje tallrik
Att det dessutom inte är särskilt långt mellan den viltrika skogen och hagmarkernas betande får förstärker den genuina känslan av närhet och småskalighet ända in på tallriken.
– Det är viktigt för oss att servera äkta råvaror på gårdens vis. Vi kommer aldrig att bli särskilt stora när det handlar om antal stolar i restaurangen eller antal bäddar på hotellet. Planen är i stället att utveckla ett lokalt kretslopp där djur, vatten, skog och odlingar ger optimala förutsättningar att bruka marken på ett hållbart genuint sätt, säger Fredrik Berg.
Middagar runt det runda bordet
Tack vare runda bord – sex personer runt varje bord – är helhetsupplevelsen på Astensmåla Mat & Vingård unik. Att äta gott tillsammans med människor man inte känner sedan tidigare ger nämligen goda förutsättningar att träffa nya vänner över spännande samtal.
Flera timmar senare, när middagen är över och solen gått ner bakom horisonten blir tystnaden på något sätt total. Det enda som hörs är fladdermössens lek på himlen och fårens bräkande i hagen.
Astensmåla mat & vingård
- Drivs av: Familjen Berg som består av syskonen Fredrik, Emelie och Viktor tillsammans med föräldrarna Helene och Pelle.
- Ligger i: Blekinge, strax utanför Svängsta.
- Övrig verksamhet: Familjen driver dessutom flera restauranger i centrala Karlshamn och i Kristianstad.
- Gårdens storlek: Totalt är gården 168 hektar varav 10 hektar bete.
- Övrig verksamhet: Familjen driver också lammuppfödning och planerar för en gårdsbutik på gården.
- Sajt: Astensmålagård.se
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.