Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 5 juni 2019

Astensmåla Mat & Vingård erbjuder familjär gastronomi mitt ute i skogen

Svängsta

Bara ett stenkast från vackra Mörrumsån alldeles norr om Svängsta ligger Astensmåla Mat & Vingård. En vacker gårdsmiljö har välkomnat gäster sedan 1771 och gör det än i dag – nu med mat och dryck i osedvanligt härliga kombinationer.

 Emelie och Fredrik Berg driver Astensmåla Mat & Vingård tillsammans med sina föräldrar Helene och Pelle Berg.
Emelie och Fredrik Berg driver Astensmåla Mat & Vingård tillsammans med sina föräldrar Helene och Pelle Berg. FOTO: Niklas Kämpargård

Just på våren är naturmiljöerna runt Astensmåla som bäst. Det är nu fåglarna intensivt snickrar på sina bon samtidigt som eken slår ut och violerna står i full blom på lagårdsbacken.

Nere i hagen har den senaste veckans värme fått tackorna att lamma och snart skuttar rådjurskiden genom hagmarkerna. Det är inte svårt att dra paralleller till Astrid Lindgrens Bullerbyn när man besöker Astensmåla.

– Vi hoppas att våra ambitioner att kombinera blekingska smaker med gott vin och vackra naturmiljöer faller väl ut hos besökarna, säger Fredrik Berg, ett av tre syskon som driver Astensmåla Mat & Vingård tillsammans med föräldrarna Helene och Pelle Berg.

 Vackert linne på Astensmåla Mat & Vingård.
Vackert linne på Astensmåla Mat & Vingård. FOTO: Niklas Kämpargård

Utbyggnad på gång

Just nu byggs en pool och relaxavdelning på husets baksida. Än så länge bor Pelle och Helene på ovanvåningen medan deras eget hus färdigställs en bit upp i backen. Planen är att bygga fem uthyrningsrum på ovanvåningen och därefter en helt ny hotellbyggnad i hagen. Vid sidan om vinprovningar, dryckesprovningar och aktiva matlagningskurser lockar familjen Berg med total avkoppling. Här uppe finns nämligen varken ljudföroreningar eller stadsljus och istället erbjuds tystnad och avkoppling med bara skogen som sällskap.

Förmåga att utvecklas efter hand

Att bygga om en blekingsk skogsgård till ett småskaligt besöksmål kräver noggranna planer och en förmåga att utvecklas efter hand. Familjen Berg har inte bara öga för detaljerna, utan dessutom en fantastisk förmåga att kombinera gårdens charm och elegans med ett helt nytt kök där gästerna kan följa kockarnas rörelser in i minsta detalj. Hela upplägget handlar om att ha ett nära samspel mellan kockar och gäster där smak, utseende och närhet genomsyrar hela verksamheten.

 Mat och porslin i skön harmoni.
Mat och porslin i skön harmoni. FOTO: Niklas Kämpargård

Småskalighet på varje tallrik

Att det dessutom inte är särskilt långt mellan den viltrika skogen och hagmarkernas betande får förstärker den genuina känslan av närhet och småskalighet ända in på tallriken.

– Det är viktigt för oss att servera äkta råvaror på gårdens vis. Vi kommer aldrig att bli särskilt stora när det handlar om antal stolar i restaurangen eller antal bäddar på hotellet. Planen är i stället att utveckla ett lokalt kretslopp där djur, vatten, skog och odlingar ger optimala förutsättningar att bruka marken på ett hållbart genuint sätt, säger Fredrik Berg.

 Matsalen bjuder på unika miljöer från 1700-talet.
Matsalen bjuder på unika miljöer från 1700-talet. FOTO: Niklas Kämpargård

Middagar runt det runda bordet

Tack vare runda bord – sex personer runt varje bord – är helhetsupplevelsen på Astensmåla Mat & Vingård unik. Att äta gott tillsammans med människor man inte känner sedan tidigare ger nämligen goda förutsättningar att träffa nya vänner över spännande samtal.

Flera timmar senare, när middagen är över och solen gått ner bakom horisonten blir tystnaden på något sätt total. Det enda som hörs är fladdermössens lek på himlen och fårens bräkande i hagen.

 Den gamla eken påminner om gårdens ursprung.
Den gamla eken påminner om gårdens ursprung. FOTO: Niklas Kämpargård

Astensmåla mat & vingård

  • Drivs av: Familjen Berg som består av syskonen Fredrik, Emelie och Viktor tillsammans med föräldrarna Helene och Pelle.
  • Ligger i: Blekinge, strax utanför Svängsta.
  • Övrig verksamhet: Familjen driver dessutom flera restauranger i centrala Karlshamn och i Kristianstad.
  • Gårdens storlek: Totalt är gården 168 hektar varav 10 hektar bete.
  • Övrig verksamhet: Familjen driver också lammuppfödning och planerar för en gårdsbutik på gården.
  • Sajt: Astensmålagård.se
 Vid bra väder hälsas gästerna välkomna på den stora terrassen.
Vid bra väder hälsas gästerna välkomna på den stora terrassen. FOTO: Niklas Kämpargård

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen