Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 30 augusti 2019

Avfallspåsar ska minska på plasten i Ica-butiken

På Ica Kvantum i Varberg kan kunderna välja en pappåse på frukt- och gröntavdelningen, i stället för plastpåsar. Väl hemma fyller den en ny funktion – som matavfallspåse.

Två miljösmarta val i ett, helt enkelt!

 På Ica Kvantum i Varberg har Ica-handlaren Victor Andersson infört pappåsar i frukt- och gröntavdelningen.
På Ica Kvantum i Varberg har Ica-handlaren Victor Andersson infört pappåsar i frukt- och gröntavdelningen. FOTO: Lisa Larsson

Inspirationen kom från en Coop-butik som stoltserade med sina matavfallspåsar i sociala medier.

I ett samarbete med leverantören Vivab har nu Ica Kvantum i Varberg gett sina kunder möjligheten att vara miljösmarta i frukt- och gröntdiskarna.

– Det är samma påsar som används till matavfall i hushållen, som vi nu erbjuder kunderna att plocka frukt och grönsaker i. Påsen använder man sedan för matavfallet i hemmet och det är ju så vi marknadsför det, att kunden kan göra två miljösmarta val på samma gång, säger Victor Anderson, ställföreträdande Ica-handlare på Kvantum och Hajen i Varberg.

Läs också: 5 giftkällor i köket som du inte kände till!

Minskar på plasten

Satsningen är en del i butikens miljösatsning – där ett viktigt mål är att minska mängden plast.

– Vi arbetar mycket med detta. Vi har bytt ut plastkassarna i kassan till klimatsmarta bärkassar, plastbyttorna i salladsbaren är utbytta till byttor gjorda av ”bagasse”, vi erbjuder träbestick i stället för plast och innan sommaren införde vi också mer miljövänliga engångsartiklar, så som ätbara tallrikar gjorda på vetekli, säger Victor Andersson.

Kunderna positiva

Att kunderna nu kan välja pappåsar i matbutiken har fått mycket god respons.

– Vi har fått positiv kritik, både i butiken och på sociala medier. Fler och fler väljer pappåsarna. Den senaste veckan har det fått mycket medial uppmärksamhet vilket kan göra att ännu fler vill välja påsarna, säger Victor Andersson.

Ica-handlarna bestämmer själva

Nu hoppas Victor på att fler butiker ska haka på. Ica skriver i ett mejl till Land att man arbetar aktivt för att minska plastanvändningen, men när det gäller vilken typ av påsar som används i ICA-butikerna runt om i Sverige är det upp till respektive handlare att bestämma.

”Exemplet från Ica Kvantum i Varberg är ett av många bra exempel på initiativ från Ica-handlare som ligger i linje med Icas plaststrategi att minska den totala användningen av plast”, skriver Mats Mehlberg, pressansvarig på Ica-gruppen.

Läs också: Så fryser du in maten helt plastfritt!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen