Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 6 februari 2020

Baconbrist i svenska butiker

Det är brist på fläskkött i de svenska butikerna. Skälet? Den ihållande torkan 2018 som gjorde att många tvingades slakta sina grisar. Och bristen kan stå sig fram till sommaren.

 Det är brist på bacon i de svenska butikerna.
Det är brist på bacon i de svenska butikerna. FOTO: iStock

– Läget har varit ganska kaotiskt faktiskt. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är helt unikt. Det finns inget kött på lager så att allt som kommer fram går ju direkt ut till hyllorna eller till charkproduktion, säger Majsan Pense kategoriansvarig vid Coop Sverige till Sveriges Radio.

Slut på bacon

Enligt Pense har hon aldrig sett något liknande och då har hon ändå jobbat i branschen i 40 år. I många butiker är fläskkött bristvara och i synnerhet baconhyllorna gapar tomma i brist på den populära köttdetaljen.

Förutom torkan 2018 som ledde till brist på foder till grisarna vilket i sin tur ledde till att de behövde slaktas, så är det den uppåtgående trenden för svenskt kött som ligger bakom bristen. Dessutom har det nyligen varit jul, en klassisk fläskhögtid, som gjort att vi handlat mer fläskkött än vanligt.

Från LRF:s håll menar man att man varnade för detta redan när torkan var i full gång.

– För många är torkan historia. Men det är nu vi ser effekterna av den. Att hämta hem den förlusten som torkan ledde till skulle ta 3-4 år och när vi inte fick några säkra signaler uppifrån så valde många att lägga ned sin verksamhet, säger Åsa Odell som är ordförande för LRF Kött till LRF.se.

Läs också: Löpe – så används det

Grillsäsongen hotad

Och bristen på bacon, det tar helt enkelt tid att föda upp grisar i tillräcklig mängd. Risken finns att vissa fläskdetaljer kan vara svåra att få tag på till när grillsäsongen sätter i gång på allvar.

– Det kommer vara brist under hela året. Ska vi ha en långsiktig produktion behöver vi en hållbar prissättning och ett på hållbart sätt dela risken i kedjan. Jag hoppas vi kan diskutera hur vi ska hitta en bättre affärsmodell så vi undviker sådana här situationer, säger Åsa Odell.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen