Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 16 november

Kusinerna Bergman för släktens fiskeföretag i Norrsundet vidare

Norrsundet

Vid Saltharsfjärden utanför Gävle har familjen Bergman levt av fiske sedan 1852. I dag förs fiskararvet vidare av tar tre kusiner i den sjunde generationen - med ett stort och nytt grepp!

 Kusinerna Lars-Gunnar, Dennis och Magnus storsatsar på att driva släktens företag vidare, Bergmans fisk.
Kusinerna Lars-Gunnar, Dennis och Magnus storsatsar på att driva släktens företag vidare, Bergmans fisk. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Vägen till fiskeläget Saltharsfjärden norr om Gävle går genom den lilla kustorten Norrsundet. Förbi Arbetarmuseet, där ortens industrihistoria finns bevarad, och röda trävillor pyntade med båtbojar och gamla fiskredskap.

Vid änden av Havsvägen tronar traktens nya storsatsning: Bergmans fisk, ett rödmålat jättebygge med fiskrestaurang, rökeri och butik.

Populär storsatsning av Bergmans fisk

 Den nya restaurangen kombinerad med rökeri och butik vid Saltharsfjärden norr om Gävle.
Den nya restaurangen kombinerad med rökeri och butik vid Saltharsfjärden norr om Gävle. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Inne i fiskbutiken är det uppsluppen helgstämning, kunderna avlöser varandra. Ett pensionärspar på genomresa i husbil köper rökta räkor och laxbaguetter, och följs av en stamkund som vill proviantera inför helgens segeltur.

– Det här stället är ett fantastiskt tillskott, det har fått hela samhället att blomstra, säger han och får Magnus Bergman bakom disken att le stort.

 Lars-Gunnar och mamma Ulla, som har skapat en av de populära såserna och rörorna som säljs i butiken.
Lars-Gunnar och mamma Ulla, som har skapat en av de populära såserna och rörorna som säljs i butiken. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Han är sjunde generationen i en familj som har försörjt sig på fiske sedan 1852.

Tillsammans med kusinerna Lars-Göran och Dennis har han efter sju års projektering skapat ett fiskeläge för framtiden, på samma plats som deras förfäder hade sina sjöbodar i slutet av 1800-talet.

Läs också: Släkten Gustavsson har fiskat i Vänern i tre generationer

Kusisnerna är sjunde generationen fiskare

 På väggarna sitter bilder på bland andra kusinernas farfar och fäder.
På väggarna sitter bilder på bland andra kusinernas farfar och fäder. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

På väggarna i butiken sitter svartvita fotografier på fiskande förfäder och bleknade bilder på fiskebåtar fulla med strömming.

I dag förs fiskararvet vidare av Dennis och Magnus, och snart även Lars Göran som planerar att skaffa fiskelicens.

 Lars-Göran, Dennis och Magnus vurmar för det småskaliga och kustnära yrkesfisket.
Lars-Göran, Dennis och Magnus vurmar för det småskaliga och kustnära yrkesfisket. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Dennis är med sina 35 år Gävleborgs yngsta yrkesfiskare och bara en av två under 50 år.

– Det finns runt 50 licensierade yrkesfiskare i Gävleborg, men många är runt 70 år så inom några år kommer det att vara betydligt färre, konstaterar Dennis, som varvar fisket med att sälja fångsten på torget i Gävle.

Nya fiskeläget lockar kunder

 Nyfångad fisk säljs allt mer direkt vid fiskeläget, men fortfarande är torghandeln i Gävle viktig.
Nyfångad fisk säljs allt mer direkt vid fiskeläget, men fortfarande är torghandeln i Gävle viktig. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Torghandeln har alltid varit en viktig försäljningskanal, men med det nya fiskeläget har trion fått fler att komma till Saltharsfjärden.

– Vi har haft hur mycket som helst att göra sedan vi öppnade butiken i påskas. Vi anade att det fanns ett stort intresse, men kunde aldrig tro att det skulle bli så här intensivt, säger Magnus och tar mig med på en rundvisning.

Läs också: Tänndalens Fiskrökeri – en undanskymd pärla

 Magnus Bergman lastar fisk i en rökugn. Det nya rökeriet har gjort arbetet lättare.
Magnus Bergman lastar fisk i en rökugn. Det nya rökeriet har gjort arbetet lättare. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Kusinerna Bergman satsar på släktföretaget. I rökeriet bakom butiken väntar stora, vedeldade ugnar och en aptitretande doft av rökt fisk.

– Vi röker över öppen eld, med granris och alved, och använder samma teknik som har använts längs Gästrikekusten i alla tider.

 Den nyfångade fisken fileas av kusinerna med flinka fingrar.
Den nyfångade fisken fileas av kusinerna med flinka fingrar. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

I beredningsrummet intill luktar det mer sill än rök. I ett stort plasttråg ligger fileade saltsillar som ska läggas in. Här sker all förädling, som är en stor del av Bergmans verksamhet.

Guld i SM i mathantverk

I fjol vann företaget två guld i SM i mathantverk: ett för sin varmrökta böckling och ett för sin dillgravade vildlax.

 Daniel Wigren skär och filéar laxsidor inne i beredningsrummet.
Daniel Wigren skär och filéar laxsidor inne i beredningsrummet. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Det tyckte kusinerna var extra roligt eftersom det är två genuina produkter från havet, i dag när mycket av den fisk som säljs i dag odlad,

– Vår släkt var tidig med förädling, jag tror att det är en anledning till att vi har överlevt så många generationer. För enbart fisket överlever man inte på, fortsätter han.

Stor oro för fiskebeståndet

 Dennis Bergman står i båten med morgonen fångst.
Dennis Bergman står i båten med morgonen fångst. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Kusinerna menar att dagens fiskebestånd, särskilt strömmingen, är allvarligt hotat av det storskaliga industrifisket.

– Det är ett enormt tryck från industrifisket i dag, säger Magnus. Om strömmingsbeståndet skulle kollapsa är det illa ställt, då är hela kustfisket hotat.

 Dennis framför den stora röda restaurangbyggnaden som nyligen byggts färdig.
Dennis framför den stora röda restaurangbyggnaden som nyligen byggts färdig. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Det faktum att det har blivit allt svårare att försörja sig på småskaligt fiske är en orsak till den vågade nysatsningen. Men också att den nya generationen vill satsa mer på besöksnäringen.

– Förutom restaurang, butik, och den fina havsmiljön har vi ordnat åtta ställplatser för husbilar, säger Magnus.

Sedan är tanken att satsa på konferenser och erbjuda till exempel fisketurer och middagar för företag.

Läs också: Så mycket fisk och skaldjur ska du äta!

”Fiskarmacka” en av flera populära rätter

 Magnus med en laddning lax till restaurangen, som ska först ska till rökeriet.
Magnus med en laddning lax till restaurangen, som ska först ska till rökeriet. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Restaurangen ligger precis vid strandkanten och är vackert inredd med modernt fiskfjällsliknande kakel, en gammal skeppsratt i taket och lampor av ålryschor och fiskekulor.

Här serveras signaturrätter som Nisses sillplanka, Bergmans laxplanka och ”Fiskarmacka” med stekt inlagd strömming.

[bild

Utanför de stora fönstren sträcker sig utsikten över Bottenhavet, ut mot en obruten horisont. Det är en svårslagen plats för en fiskrestaurang.

Den ursprungliga planen var att öppna en betydligt enklare servering, men i en lokaltidningsintervju om byggplanerna råkade någon säga restaurang i stället för servering.

– Sedan var vi rökta – efter det ville alla veta när vi skulle öppna vår restaurang, säger Magnus och konstaterar att resultatet blev oväntat lyckat.

– Det är en härlig känsla att kunna följa fisken hela vägen, från havet till tallriken. Och våra kockar njuter verkligen av att kunna hämta råvaran vägg i vägg.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen