Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 13 mars 2020

Bilder på husmanskost – som bara svenskar älskar

Bruna bönor, fläsk, kroppkakor. Kolla in bilderna på maten som troligtvis bara du med koppling till svensk husmanskost tycker ser läckra ut.

 Bara bilder på husmankosten kan få det att vattnas i munnen. Men troligtvis inte på alla…
Bara bilder på husmankosten kan få det att vattnas i munnen. Men troligtvis inte på alla… FOTO: Sjöberg bild

För somliga av oss kan enbart bilden av stekt fläsk och bruna bönor få snålvattnet att börja rinna.

Men frågan är hur läcker den traditionella husmanskosten ser ut för någon som aldrig fått uppleva smakmötet mellan det salta fläsket och den söta såsen.

Kolla in bilderna och känn efter om de retar din aptit eller något helt annat.

Svensk husmanskost

 Kroppkakor.
Kroppkakor. FOTO: Sjöberg bild

Öländska kroppkakor

Den öländska nationalrätten som huvudsakligen består av råriven potatis och rimmat fläsk och som avnjuts med skirat smör och lingonsylt är en goding med tradition från 1700-talet.

Bruna bönor och fläsk

 Bruna bönor och fläsk.
Bruna bönor och fläsk. FOTO: Sjöberg bild

Husmanskost från 1800-talet med kokta bruna bönor i simmig söt sås som serveras med tjocka skivor av rimmat fläsk och eventuellt kokt potatis därtill.

Läs också: Pitepalt – så lagar du rätten

Ärtsoppa

 Ärtsoppa.
Ärtsoppa. FOTO: Istock

Det sägs att Erik XIV dog av förgiftad ärtsoppa den 25 februari 1577 på Örby slott i norr Uppland. Det lär finnas belägg för att svenskarna har sörplat i sig den gula, trögflytande ärtsoppan sedan 1200-talet. Sedermera piggades anrättningen gärna upp med ett eller ett par glas söt punsch.

Stekt inlagd strömming

 Stekt sill.
Stekt sill. FOTO: Sjöberg bild

Kulturhistorikern och gastronomen Edward Blom berättar i Sveriges Radio att man tidigt kokade, syrade och halstrade strömming eller sill. När vanligt folk fick vedspisar i mitten av 1800-talet började man panera, steka och klämma ihop två flundror med exempelvis dillsmör emellan. Av potatisen, som man åt till det mesta vid denna tid, gjorde man mos som även fungerade som sås till flundran. Skirat smör, lingonsylt och inlagds gurka är också vanligt att servera till.

Janssons frestelse

 Janssons frestelse.
Janssons frestelse. FOTO: Istock

Gratängen som är gjord på potatis, lök och ansjovis är en älskad rätt på julbordet. Namnet Janssons frestelse finns beskrivet 1928 och den matglade operasångaren Per Janzon anses ha inspirerat till namnet.

Ostkaka

 Ostkaka.
Ostkaka. FOTO: Forsa gårdsmejeri

Ostkakan tros ha medeltida ursprung men nämns först 1538. Den förknippas med Småland, där ostkakan traditionellt äts från mitten, och Hälsingland. Mjölk, grädde, ostlöpe, ägg och mandel är viktiga ingredienser.

Kolbullar

 Kolbullar.
Kolbullar. FOTO: Niklas Kämpargård

Kolbullen är en gammal skogshuggarrätt som tillagas över öppen eld. Du steker fläsket i en panna och häller en pannkaksliknande smet på vatten, salt och skrädmjöl över och vändsteker. Ingredienserna är de samma som i en annan värmländsk rätt som heter nävgröt.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen