Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 7 oktober 2019

Billig och klimatsmart vardagsmat under tio kronor

Med veckoplanering, billiga råvaror och tilltalande måltider vill dietisten Hanna Olvenmark inspirera fler till att äta bra mat hemma.

Hennes instagramkonto och blogg Portionen under tian har fått stort genomslag och snart släpper hon sin andra bok.

 Hanna Olvenmark vill peppa till mer klimatsmart och ekonomisk matlagning som också är hälsosam.
Hanna Olvenmark vill peppa till mer klimatsmart och ekonomisk matlagning som också är hälsosam. FOTO: Ulrika Pousette

Idén kom när Hanna Olvenmark började jobba som dietist och mötte patienter som sa att de inte hade råd att äta bra mat.

– Jag kände att jag ville visa att man kan äta bra mat som också är billig. Vi äter generellt inte så bra mat i Sverige. Vi vet vad vi borde äta, men att få till det i praktiken är svårt. Där vill jag bidra med ett verktyg, säger Hanna Olvenmark, som är bosatt i Göteborg.

Läs också: Så lever du ett mer hållbart liv – 10 handfasta tips

Max 10 kronor per portion

Portionen under tian är en hemsida fullproppad med recept, veckoplaneringar och inköpslistor. Konceptet handlar om att laga klimatsmart och hälsosam mat som får kosta max tio kronor per portion.

På Instagram har Portionen under tian över 117 000 följare. Nyckeln till framgången tror Hanna är enkelheten i recepten.

– Jag har inte några pekpinnar om vad man borde äta och inte. Det är många som beskriver att det är skönt att gå in på sidan och hitta lättlagade recept där man redan har mycket av ingredienserna hemma, säger hon.

Vegetariskt = billigt

 Hannas utelunch! Alltså ute som i ute i naturen. Lunchen är såklart hemmalagad i matlåda.
Hannas utelunch! Alltså ute som i ute i naturen. Lunchen är såklart hemmalagad i matlåda. FOTO: Hanna Olvenmark

För att portionerna ska landa under tio kronor är utgångspunkten vegetarisk kost. Hanna använder sig mycket av baljväxter som ett mättande protein och satsar på maträtter med grönsaker i säsong.

– Generellt är det mycket mer klimatsmart att äta vegetariskt. Jag vill få det till att bli ett mer normalt val. Man behöver inte bli vegetarian eller vegan, men man kan gå allt mer mot att vara flexitarian.

Minskar matsvinnet

Att vara snål är ett klimatsmart val, menar Hanna, eftersom att det innebär en resursbesparing på flera sätt.

– Att slänga mat är som att slänga pengar. Om man utgår från vad man har hemma och planerar sina inköp så minskar man på matsvinnet. Genom att ta beslut i förhand så slipper man falla för kortsiktiga lösningar som spontanköp eller hämtmat när man är hungrig och trött, säger Hanna.

Läs också: Minska svinnet – här är 6 maträddare att kolla in!

Släpper ny receptbok

I slutet av 2019 kommer Hanna Olvenmark att släppa uppföljaren till sin första bok Portionen under tian – bra mat för dig, din plånbok och planeten. Den nya boken kommer bland annat att innehålla planerade inköpslistor för ett helt år.

Portionen under tian har gjort det lite mer legitimt att vara en snåljåp. Vi vill visa att man kan ha roligt och äta bra utan att vara inne i en konsumtionsloop, säger Hanna Olvenmark.

Smakprov på Hanna Olvenmarks recept: Belugabolognese med pasta!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen