Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 31 augusti 2018

Bli sopsmart – så blåser du liv i matresterna

Låt soporna växa och bli ny mat. Här är tio rester från köket som kan få en andra chans.

1. Låt citrongräset gro

Släng inte roten när du använt citrongräsets ätliga delar. Ställ roten i lite vatten. När den fått rötter planteras den i en kruka med jord och får växa till igen.

2. Gröna potatisar och skal

 Skruttiga potatisar kan sättas i kruka och ge nya potatisar.
Skruttiga potatisar kan sättas i kruka och ge nya potatisar. FOTO: iStock

Potatisar som är gröna, för små eller bara skruttiga kan sättas i kruka och ge nya potatisar, också på fönsterbrädan. Om potatisarna skalas lite tjockare blir skalen goda ”chips”. Häll över lite olja och baka i ugnen.

Läs också: Så för hälsan: 6 färgrika nyttigheter att odla själv

3. Äppelskal och skrutt

Torkade äppelskal blir gott te och skruttarna kan förvandlas till äppelvinäger. Söta en halv liter vatten med 3 matskedar honung och lägg i ett halvt kilo äppelskruttar. Täck skålen med tyg och låt den stå i rumstemperatur och jäsa i 2-3 veckor. Få extra fart genom att hälla i en skvätt opastöriserad äppelcidervinäger. Rör om ofta. Sila bort frukten och låt stå och mogna ytterligare innan den hälls på flaskor.

4. Kapad kruksallad

 Kapad kruksallad kan sättas i vatten – snart börjar nya salladsblad titta fram.
Kapad kruksallad kan sättas i vatten – snart börjar nya salladsblad titta fram. FOTO: iStock

Ge rötterna chansen en gång till. Plantera om rotklumpen i en kruka och vänta på nya blad.

5. Selleri och kål

Var rädd om rotskivan längst ner när du skär så kan du få fler nya blad av kål, pak choi och selleri. Man kan antingen låta stumpen stå i vatten eller sätta den i jord i en kruka.

Läs också: Så odlar du (nästan) allt själv – inomhus och hela vintern!

6. Rödbetstoppar

Skär av den översta delen av rödbetan och plantera eller sätt i vatten. När nya blad växer fram blir de goda att blanda i sallad eller slänga i woken.

7. Morotsrester

Den lilla snutten högst upp kan få nya blad, ställ den med snittytan ner på ett fat med vatten och vänta. Bladen funkar till exempel mixade i en pesto.

Läs också: Så skördar du nyttiga nässelfrön

8. Snuttar av gul, röd och grön lök

 Rotstumpen från löken kan stickas ner i jorden för att få nya stänglar att äta.
Rotstumpen från löken kan stickas ner i jorden för att få nya stänglar att äta. FOTO: iStock

Skär löken så att den lilla rotplattan längst ner är oskadd. Den kan sedan stickas ner i jorden så att den skickar upp nya stänglar att äta. Rotstumpar från salladslök kan ställas ner i ett glas vatten.

9. Vitlök

Torra, vitlöksklyftor kan få nytt liv. Stick ner dem i jord och vattna eller ställ dem i vatten. Efter ett tag sticker gröna, vitlöksdoftande stänglar upp. Klipp över maten.

Läs också: Så gör klimatomställarna Latorp till en grönare by

10. Stjälkar, ben och torra lökskal

Kvar efter middagen finns bara ben. Det är inte så bara. Koka buljong på dem, gärna tillsammans med torra lökskal, morotsskal och hårda stjälkar från kryddväxter och bladgrönt som också räddats från soporna.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen