Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 4 december 2018

Bokaktuell ostfantast gjorde cheese-truck av hästvagn

Intresset för ost fanns redan hos hennes morfars morfar. Nu driver Alexandra Matson Ruane Sveriges första cheese-truck och har dessutom skrivit en bok om de absolut godaste ostarna.

 Alexandra Matson Ruane var först i Sverige med att driva en cheese-truck. Hennes nya bok har med cirka 50 olika ostar och de kombineras med passande viner.
Alexandra Matson Ruane var först i Sverige med att driva en cheese-truck. Hennes nya bok har med cirka 50 olika ostar och de kombineras med passande viner. FOTO: Privat

Boken har namnet ”Alexandras ostresa” och är gjord tillsammans med fotografen Bill Mason och vinexperten Lars Torstenson.

– Vi har med runt 50 ostar från alla stora ostländer, bland annat Sverige, och det kombineras med ett vin till varje ost, säger Alexandra.

Att det skulle bli en karriär inom ostbranschen var naturligt. 1889 startade hennes morfars morfar ostbutik och på 1930-talet var hennes morfar Hugo Ericson först av alla med att välja plats i den klassiska Saluhallen i Göteborg. Han valde platsen i mitten med en rund och öppen disk, där butiken fortfarande finns kvar.

– Var man än går in i Saluhallen så kommer man till den disken, berättar Alexandra.

Sålde butiken i Saluhallen

Den butiken drevs sedan av familjen under lång tid och under en period hade Hugo Ericson hela elva ostbutiker i Göteborg. Alexandras mamma var också med och drev en av butikerna och 2007 tog Alexandra över butiken i Saluhallen tillsammans med kusinen Jenny Svensson.

– Det var inte självklart att jag skulle satsa på det, men under universitetstiden växte beslutet fram och jag ville ha mitt eget företag.

I dag drivs butiken enbart av Jenny Svensson, som tog över på egen hand 2011.

– Det var rätt tid för mig att sälja då. Jag visste inte om jag skulle bo kvar i Sverige och Saluhallen skulle renoveras, säger Alexandra.

Läs också: Svenska ostar som är lika goda som parmesan

Hästvagn blev cheese-truck

Men efter ett par år lockades hon tillbaka till ostbranschen. Framför allt var det en sak som lockade mer än allt annat.

– Jag saknade tjötet med kunderna, jag ville ha tillbaka det. Men samtidigt ville jag göra något unikt. Jag höll på med ost- och vinprovningar under hela tiden, men ville göra mer.

Till slut kom hon på idén med att fixa en cheese-truck. En gammal hästvagn köptes in från England och renoverades. Nu används den för ostförsäljningen under namnet Bubbel & Brie och står uppställd utanför köpcentrat Kungsmässan i Kungsbacka.

– Det var den första i Sverige och folk gillar den. De blir nyfikna. Jag är faktiskt på väg att köpa in en till likadan, säger hon.

Växande svenskt ostintresse

Hon märker att intresset för ost växer i Sverige, och gläds förstås över det.

– Vi är duktiga på att göra ost i Sverige, det finns många bra producenter. Titta på Almnäs Bruk utanför Hjo till exempel, de blev fyra på VM med en av sina hårdostar tidigare i år. Men samtidigt som det poppar upp nya mejerier, försvinner en del också ganska snabbt. Det är mycket jobb.

Hur gör man då om intresset för ost börjar växa, men man fortfarande känner sig som en nybörjare? Ja, enklast är förstås att skaffa sig lite mer kunskap.

– Det bästa är om det finns en lokal ostaffär där du bor. Då är det bara att fråga så får man hjälp. Vi är lite försiktiga med att fråga när vi inte kan och då blir det lätt att man väljer samma ost varje gång.

Speciell ost alla älskar

Hon har en speciell ost som hon rekommenderar för de nyfikna som fortfarande är nybörjare.

– Det är Brillat Savarin. Det är en gräddberikad fransk färskost. De flesta har inte smakat den, men alla som smakar älskar den.

Givetvis finns det också mer avancerade ostar. Tvättade kittostar, de som är orangea och luktar lite stall, tillhör den kategorin, och samma sak är det med Cantal-ostar och Salers-ostar, som påminner om cheddar i konsistensen.

Även om Sverige hävdar sig bra även internationellt när det gäller ost numera, så är det förstås Frankrike som är nummer ett även på Alexandras topplista. Men hon nämner också bland annat Italien, Holland och Danmark som riktigt duktiga ostproducenter.

Champagnebok nästa projekt

Med den nysläppta boken i ryggen kommer hon att fortsätta med såväl ost- och vinprovningar, som med försäljningen i sin cheese-truck. Och faktiskt är det redan ett nytt bokprojekt på gång.

– Vi har pratat lite löst om det och då ska det handla mer om bubbel. Champagne och ost är en jättebra kombination.

Alexandras tre bästa ost- och vinkombinationer

Champagne eller Cremant tillsammans med Brillat Savarin:

– Osten har en hög fetthalt och gräddighet och då passar det bra med bubblet som fräschar upp osten och ger en lätthet i smaken.

Chablis Grand Cru tillsammans med tvättad kittost:

– Jag föreslår någon av ostarna Langres eller Epoisses här. Det här är ett smäckert vitt vin som har en hel del karaktär och det kan mäta sig med de här tunga ostarna. Det blir en riktigt bra kombination.

Girard Old Vine Zinfandel tillsammans med Almnäs Wrångebäck:

– Det här är ett snyggt vin med druvor som kommer från över 100 år gamla stockar. Det blir två kraftpaket som möts, men det blir en harmoni där ingen av delarna tar över för mycket.

Läs också: Snart dags för ostfestival med svenska ostar!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen