Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 9 januari 2018

Böndernas krisvarning: ”Så snabbt skulle hungern slå till”

Hälften av svenskarna blir utan mat. Det är följden om Sverige stängs av från omvärlden, skriver 16 svenska bönder i ett uppmärksammat debattinlägg. Så här dåligt rustade är vi.

 Välfyllda hyllor i matbutikerna är en självklarhet för de allra flesta av oss. Men vad händer vid en kris?
Välfyllda hyllor i matbutikerna är en självklarhet för de allra flesta av oss. Men vad händer vid en kris? FOTO: Imgorthand

Sverige har glömt hur snabbt hungern slår till. Därför har vi blivit allt sämre rustade för en krissituation. Det menar Sveriges bönder.

I ett uppmärksammat debattinlägg skriver 16 bönder att maten vi producerar i Sverige bara skulle räcka till hälften av invånarna om vi skulle bli avstängda från omvärlden. Enligt dem skulle en ökad produktion i Sverige vara en bra försäkring i orostider.

Läs också: Experten guidar – så rustar du hemmet för en kris

5 andra kris-varningar från Sveriges bönder:

1. ”Vi litar på importen, som varannan tugga består av. Självförsörjningsgraden har sjunkit till 50 procent – jämför med 80 i Finland”

2. ”Tillgång till mat, el och värme samt en fungerande global handel har gjort oss blinda för hotet – brist på mat”

3. ”Några veckor skulle Sverige stå pall, sedan skulle många matvaror vara slut, maskiner sluta fungera, bränsle och reservdelar ta slut på gårdarna.”

4. ”Att odla och förädla ett kilo vetemjöl tar faktiskt ett och ett halvt år. En allvarlig kris skulle innebära att hälften av oss i Sverige skulle tvingas gå hungriga”

5. ”Konservburkar på hyllan kan fungera som reservproviant i någon vecka. Men var får vi tag på nya när de är uppätna?”

Läs också: Brist på skyddsrum – 3 miljoner svenskar får inte plats

Bönderna tipsar: Så här kan du bidra

Enligt de 16 bönderna måste fler välja svensk mat om vi långsiktigt och hållbart ska klara vår livsmedelsförsörjning. Först då, när produktionen ökar, anser de sig kunna leverera mat till butiken – även om det värsta inträffar. Här är deras uppmaning till oss konsumenter.

1. Välj svensk mat

”Fler måste välja svenska produkter om vi bönder ska kunna stärka jordbruket långsiktigt och hållbart. Först då kan vi leverera mat till butiken även om det värsta inträffar. En ökad produktion i Sverige är en bra försäkring i orostider.”

2. Var stolt över svenska hållbara råvaror

”Någonstans på vägen tappade vi stoltheten över våra svenska råvaror. Var stolt över skånsk potatis i Janssons frestelse, gula ärtor i soppan, västerbottnisk ost i pajen, norrbottniskt korn i tunnbrödet och svenskt nötkött i Wallenbergaren.”

3. Välj någon som bryr sig om mat

”Se till att de politiker som väljs i september 2018 har svensk mat på sin agenda.”

Läs också: Skaffa ett matreservlager – detta bör du ha hemma vid en krissituation!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen