Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 14 december 2018

Boom för hantverksdryck gynnar lokal cidertillverkare

50 000 äppleträd ger en skörd på 900 ton på skånska Tosterups gård. Nu satsar gården på att öka tillverkningen av must och cider.

 Cirka 90 ton äpplen skördas det varje år på Tosterups Gård.
Cirka 90 ton äpplen skördas det varje år på Tosterups Gård. FOTO: Privat

Det är mellan Ystad och Tomelilla som gården, och bland annat Tosterups slott, ligger. Mest känt är kanske slottet för att tv-programmet Kockarnas kamp spelas in här under sex veckor varje år.

Här finns en hel del annan verksamhet också. Det stora är fortfarande spannmålsodlingen men äppleträden på en liten del av marken står ändå för cirka en tredjedel av gårdens omsättning.

– Odlingen är på 14 hektar och planterades för sex år sedan. Huvudverksamheten är ät-äpplen som säljs till butiker runt om i landet. Vi tror och hoppas att det ska bli mer dryck i framtiden, säger Catherine Ehrensvärd, som driver verksamheten tillsammans med maken Jan.

Läs också: Mandelmanns läskande tredagarscider – enkelt recept

Uppsving för cider bland yngre

Fem olika drycker, två mustprodukter och tre olika cidersorter tas fram av de egna äpplena. Produktionen görs av ett externt företag och endast egenodlade äpplen används vid tillverkningen.

– Det är viktigt för oss att det är så. Vi har koll på alla blandningar när det gäller äpplesorter. Fyra av produkterna har samma grundrecept men en must gör vi på mer omogna äpplen, säger Catherine.

Hon tycker sig se ett uppsving för den hantverksmässigt producerade cidern, inte minst bland den yngre generationen.

– Vi gissar att de ska hänga kvar i det intresset och det känns bra att vi kan erbjuda ett naturligt alternativ.

 Catherine och Jan Ehrensvärd hoppas på att göra mer dryck av sina äpplen i framtiden.
Catherine och Jan Ehrensvärd hoppas på att göra mer dryck av sina äpplen i framtiden. FOTO: Ronny Karlsson

Äppelskörd kräver arbetskraft

Tre personer jobbar året runt med att sköta odlingen. När det är dags att plocka äpplena krävs betydligt fler än så. Alla äpplen plockas nämligen för hand och den stora utmaningen är att hitta personer som kan ta sig an det jobbet.

– Då är det 20-25 personer som jobbar under åtta veckor på hösten. Det är inte lätt att hitta arbetskraft, säger Catherine.

Deras alkoholfria cider finns spridd över landet på Systembolaget, och den på 3,6 procent finns i lokala butiker samt i beställningssortimentet. Systembolaget är inte den viktigaste kunden även om man gärna ser att den försäljningen ökar.

– Vår viktigaste målgrupp är restauranger, gärna lite bättre restauranger som är intresserade av att kombinera mat och dryck.

Läs också: Välbesökt dryckesmässa en ny skånsk tradition

Planer på expansion

Planen för framtiden är att låta andelen äpplen som blir dryck växa. Det ökande intresset för lokalproducerat och närodlat kombinerat med den boom som råder för hantverksdrycker ska ge möjlighet till det.

– Vi tror och hoppas att det ska kunna öka. Vi kommer alltid bara att använda våra egna äpplen. Vi har tittat på att expandera odlingen och det finns mark för det, men då skulle det krävas ännu fler personer när våra äpplen ska plockas, säger Catherine Ehrensvärd.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen