Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 21 februari

Boxholmsostens vänner planerar ny marsch

Fyra månader har gått sedan Boxholmsostens vänner marscherade till stöd för mejeriet. Nu smids nya planer för deras ostkamp.

 I oktober arrangerades en marsch i protest mot Arlas flytt av Boxholmsost.
I oktober arrangerades en marsch i protest mot Arlas flytt av Boxholmsost. FOTO: TT Nyhetsbyrån

Det var i oktober i fjol som Arlas beslut att lägga ned produktionen av ost i Boxholm väckte ramaskri på orten. En Facebookgrupp bildades och växte snabbt. Man arrangerade en marsch och inledde en intensiv kampanj för att få Arla på andra tankar.

Nu har rubrikerna bleknat men kampen fortsätter, försäkrar en av gruppen Boxholmsostens vänners flitigaste medlemmar, Christian Wallertz.

– Upproret är mer levande än någonsin. LRF har börjat vakna och många kampanjar nu för mer närproducerat. Där ligger Boxholm helt rätt, säger han.

Läs också: Hundratals marscherade för att behålla mejeriet i Boxholm

Skrev till landsbygdsministern

Gruppen höll nyligen ett stormöte på Brukshotellet i Boxholm. Där beslutades att man ska resa till danska Århus för att besöka Arlas huvudkontor. Man skissade även på ostmarsch nummer två och bokade in ett nytt stormöte den 20 mars.

– Folk är förbannade. Jag har sedan mötet skrivit till landsbrygdsminister Jennie Nilsson och frågat om hon inte ska komma ner till Boxholm och träffa oss vanliga knegar som kämpar för levande landsbygd och mejeriets överlevande, säger han.

Boxholmsost prisades på Ostfestivalen

– Vi vet samtidigt att vi har stöd av långt fler bönder än bara de som uttalat sitt stöd. Folk är rädda för repressalier från Arla helt enkelt, fortsätter han.

Den 1 juni är det mjölkens dag. Då planerar gruppen åka till Stockholm för en manifestation. På årets upplaga av Ostfestivalen, ett evenemang för ostälskare och producenter, tog Boxholmsost fänkål & dillfrö brons i kategorin pressade hårdostar.

– I Arlas värld gäller bara stordrift. Nedläggningen i Boxholm är en för mycket. Bronset på Ostfestivalen visar att Boxholmsost är en premiumost och ingen bulkvara, säger Christian Wallertz.

Läs också Christian Wallertz debattartikel på Land Lantbruk: ”Arla, osten och vansinnet”

Arlas flytt av Boxholmsost

Boxholm mejeri grundades under sent 1800-tal.

Mejeriet köptes av danska Arla år 2011.

I fjol kom beskedet att tillverkningen i Boxholm ska flyttas till Östersund.

Arla räknar därmed med en besparing på 14 miljoner kronor per år.

24 anställda påverkas av nedläggningen i Boxholm.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen