Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 17 april 2019

Brist på lammkött efter fjolårets torka

Om du vill ha lamm på påskbordet gäller det att vara ute i god tid. Tillgången på svenskt lammkött har nämligen minskat med 15-20 procent som en konsekvens av förra sommarens torka.

 Lammkött är en bristvara inför påsk.
Lammkött är en bristvara inför påsk. FOTO: iStock

Tomas Olsson är lammuppfödare på Norrby Gård i Kungsör. Han har märkt av ett ökat intresse för svenskproducerat lammkött de senaste åren.

– Lammet som kött uppskattas, både för sin smak och för själva produktionen, säger Tomas Olsson, som även är ordförande för Lammproducenterna.

Svårt år för lammproducenterna

Utöver en generellt svag lönsamhet inom näringen de senaste åren var det förra sommarens torka som ställde till det för lammproducenterna. Foderbristen inför vintern var påtaglig och tvingade lammproducenterna att ställa om.

– En del valde att sluta helt. Många valde att lamma den här tiden på året i stället, eller hoppa över ett år med lamning. Ovanpå detta blev det också ett sämre resultat i lamningen, med ett mindre antal dräktiga tackor. Och det var på grund av torkan, säger Tomas Olsson.

Läs också: Detta är skillnaden på svenskt och importerat lammkött

 Tomas Olsson driver en lammgård med 1 000 tackor.
Tomas Olsson driver en lammgård med 1 000 tackor. FOTO: Linda Grimstedt

Priset på lamm har stigit

De stora kostnaderna och minskade tillgången som lammproducenterna utsattes för i fjol har gjort att priset på lammkött har stigit med upp till 10 procent.

– Prishöjningen täcker en liten del, men för att vi ska kunna förse konsumenterna med lammkött måste vi ha en lönsamhet.

Läs också: Här hittar du våra godaste recept för påskbordet

Så får du tag i svenskt lamm

Många livsmedelsbutiker säljer inte svensk lamm utan bara importerat. Undersök därför vilken butik i din närhet som erbjuder svenskproducerat lamm.

– Det gäller att fråga i sin butik om de har svensk lamm. Och ska du ha tag på svenskt lamm till påsk måste du vara ute i god tid, säger Tomas Olsson.

Ett annat alternativ är att leta upp en gårdsbutik i ditt närområde som säljer lammkött. Här hittar du gårdsbutiker som säljer lamm(obs: extern länk).

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen