Brist på lammkött efter fjolårets torka
Om du vill ha lamm på påskbordet gäller det att vara ute i god tid. Tillgången på svenskt lammkött har nämligen minskat med 15-20 procent som en konsekvens av förra sommarens torka.
Tomas Olsson är lammuppfödare på Norrby Gård i Kungsör. Han har märkt av ett ökat intresse för svenskproducerat lammkött de senaste åren.
– Lammet som kött uppskattas, både för sin smak och för själva produktionen, säger Tomas Olsson, som även är ordförande för Lammproducenterna.
Svårt år för lammproducenterna
Utöver en generellt svag lönsamhet inom näringen de senaste åren var det förra sommarens torka som ställde till det för lammproducenterna. Foderbristen inför vintern var påtaglig och tvingade lammproducenterna att ställa om.
– En del valde att sluta helt. Många valde att lamma den här tiden på året i stället, eller hoppa över ett år med lamning. Ovanpå detta blev det också ett sämre resultat i lamningen, med ett mindre antal dräktiga tackor. Och det var på grund av torkan, säger Tomas Olsson.
Läs också: Detta är skillnaden på svenskt och importerat lammkött
Priset på lamm har stigit
De stora kostnaderna och minskade tillgången som lammproducenterna utsattes för i fjol har gjort att priset på lammkött har stigit med upp till 10 procent.
– Prishöjningen täcker en liten del, men för att vi ska kunna förse konsumenterna med lammkött måste vi ha en lönsamhet.
Läs också: Här hittar du våra godaste recept för påskbordet
Så får du tag i svenskt lamm
Många livsmedelsbutiker säljer inte svensk lamm utan bara importerat. Undersök därför vilken butik i din närhet som erbjuder svenskproducerat lamm.
– Det gäller att fråga i sin butik om de har svensk lamm. Och ska du ha tag på svenskt lamm till påsk måste du vara ute i god tid, säger Tomas Olsson.
Ett annat alternativ är att leta upp en gårdsbutik i ditt närområde som säljer lammkött. Här hittar du gårdsbutiker som säljer lamm(obs: extern länk).
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.