Så brygger du gott kaffe i kaffebryggaren – 5 smarta knep!
Med proffsens bästa knep går det att få riktigt gott kaffe i din kaffebryggare!
Du behöver inte ha den dyraste och proffsigaste kaffebryggaren.
Din egen bryggare kan frambringa ett betydligt smakrikare kaffe med hjälp av några enkla knep!
5 tips för ett godare kaffe i kaffebryggaren!
Rätt mängd kaffe i bryggaren
Mät eller väg upp rätt mängd kaffe: 3 matskedar kaffe till 2,5 deciliter vatten (eller 6 gram per deciliter). Vill du ha starkare kaffe, välj ett mer mörkrostat. Ha gärna ett nyrostat och nymalt kaffe.
Läs också: Recept på kallbryggt kaffe: Cold brew
Rätt temperatur på bryggvattnet
Brygg med så hett vatten som möjligt, kaffebryggaren ska helst klara att upphetta vattnet till 92-96 grader. Finsmakarna häller färskt, kallt och syrerikt vatten i bryggarens vattenbehållare.
Blöt kaffefiltret före bryggning
Häll gärna hett vatten över filtret före användning. Då blir det varmt och fuktigt och ger inte ifrån sig någon trä- eller papperssmak. Vitt miljövänligt tillverkat filter ger bättre smak än brunt filter, enligt proffsen.
Låt kaffet blomma
För att få ut det mesta av kaffets aromer ska du låta det blomma. Låt en liten mängd hett vatten precis täcka kaffet i filtret och stäng sedan av kaffebryggaren i 40-60 sekunder. Detta får koldioxiden att dunsta vilket förstärker smaken.
Fördela vattnet jämnt
Se till att vattnet rinner över allt i kaffefiltret, även på kanterna. Kanske röra om lite i tratten med en sked. När allt kaffe i filtret får vatten på sig blir det den bästa och mesta kaffesmaken.
Källa: Kafferosteriet Koppar, Ica Buffé, Drop coffee
Läs också: Gör ditt eget kaffesurrogat – av vetekli
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.