Bryggerirester kan ge god mat på bondgården
Svenska bryggeriers restprodukter passar perfekt som djurfoder. Men det är inte alltid lätt att hitta kontaktvägar mellan bryggerier och lantbrukare.
Lovisa Axelsson och Simon Blomé har under våren gjort sitt examensarbete på Chalmers i Göteborg. Deras fokus har varit på industriell symbios, vilket innebär att titta på hur en verksamhet kan ta tillvara på restflöden från andra verksamheter.
– Bryggeribranschen får bra betyg av oss, men det är inte alltid lätt att hitta de rätta kontakterna, säger Lovisa Axelsson.
De båda studenterna har under våren jobbat nära sju olika bryggerier i Göteborgstrakten och kan konstatera att det görs en hel del bra när det gäller hållbarhet. Men det finns ännu mer att göra.
Drav blir djurfoder
De flesta bryggerierna ser till att dravet, malten som blir över vid bryggning, hamnar hos lantbrukare för att där bli djurfoder.
– Men alla jobbar inte så. Det har varit svårt för en del att få de rätta kontakterna, och för större bryggerier är det viktigt att veta att man blir av med dravet varje vecka, säger Simon Blomé.
När samarbetet fungerar är det positivt för båda parter. Lantbrukarna får näringsrik föda till sina djur, och bryggerierna slipper kostnader för att transportera bort dravet.
– Men det är inte alltid så lätt att ta sig till bryggerierna, framför allt inte om de ligger inne i stan, säger Axelsson.
Jästen kan bli näringsrik mat
De konstaterar också att det finns möjligheter till fler samarbeten mellan bryggerier och lantbrukare. Jästen som används vid bryggning skulle också vara fullt möjlig att återanvända.
– En del av jästen används till kommande bryggningar. Jästen innehåller mycket energi och b-vitamin och om den pastöriseras och torkas vore också den bra föda för djur, säger Simon Blomé.
Även humle kan bli föda till djur
Duon har även tittat på återanvändning av den blandning av vatten och humle som blir kvar efter bryggningen. Den blandningen innehåller mycket energi och skulle vara bra för olika odlingar. Även det restmaterial som blir över vid filtrering av öl skulle gå att återanvända.
– Det kan också bli djurföda, säger Axelsson.
Inom kort ska de presentera sitt examensarbete, och slutsatsen efter vårens studier är att mycket ändå fungerar bra när det gäller att värna om miljön och återanvända råvaror.
– Bryggeribranschen är bra på detta, det finns ett driv för att bidra till en bättre värld, säger Axelsson.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.