Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 1 oktober 2019

Allt om citronsyra

Citronsyra stöter vi på i många vardagliga livsmedel, där det tillsätts som surhetsreglerande och konserverande medel. Men vad är egentligen citronsyra? Hur används det och går det att ersätta i saft- och syltkoket? Vi har samlat all info du kan tänkas behöva!

 Citronsyra används som surhetsreglerande medel och har en konserverande funktion.
Citronsyra används som surhetsreglerande medel och har en konserverande funktion. FOTO: iStock

Vad används citronsyra till?

Citronsyra är ett antioxidationsmedel som används främst som surhetsreglerande medel, men även som konserveringsmedel eftersom den motverkar att fett härsknar samt missfärgning av fruktbaserade produkter.

Kanske har du själv tillsatt citronsyra vid saft- eller syltkokning, för att få fin konsistens och hållbarhet. Det vanligaste användningsområdet är dock som tillsats i en rad livsmedel. Du hittar citronsyra i till exempel godis, läsk, glass, ost, kakor, sylt, ketchup, buljong och krossade tomater, men även i hygienprodukter som schampo, hudkräm och tvättmedel.

Vad är citronsyra?

Citronsyra är ett ämne som finns naturligt i bär och frukter. Men citronsyra som framställs i livsmedelsindustrin är inte samma sak som naturlig citronsyra. I rollen som tillsats framställs citronsyran kemiskt eller genom jäsning av kolhydrater med hjälp av mögelsvampen Aspergillus niger. Kolhydraterna kommer till exempel från ananas, majs eller citron.

Vilka e-nummer står för citronsyra?

På innehållsförteckningen kan citronsyra gå under e-numren E330 – E333 eller benämnas som ”citric acid” alternativt ”antioxidationsmedel/konserveringsmedel citronsyra”. Tillsatsen är godkänd av EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) och förekommer ofta i mycket små mängder.

Allergiska besvär av citronsyra

Det finns en hel del rön om att citronsyra skulle ge allergiska besvär och många påstår sig ha blivit av med sin pollenallergi genom att utesluta citronsyra helt i såväl kost som hygienprodukter. Men enligt Livsmedelsverket kan man inte vara allergisk mot citronsyra. Citronsyra produceras naturligt i våra celler, som ett sätt att ge cellerna energi. Vid allergi reagerar man på proteiner, inte på en syra.

Det finns inte heller någon risk för mögelrester i syran när den framställts genom jäsning. Enligt en EU-lag måste citronsyran renas från mögelsvampen innan den tillsätts i livsmedel.

Läs också: Expertens tips: Så kokar du sylt utan konstgjord citronsyra

Hur ersätter man citronsyra?

Citronsyra kan bytas ut mot vinsyra. Vinsyra åstadkommer också en syrlig smak, förhindrar missfärgning, används i bakverk (när man har bikarbonat som bakpulver) och sänker pH-värdet, vilket ger en bättre hållbarhet.

Vinsyra har dock en syrligare smak och ett lägre pH än citronsyra. Därför behöver du bara två tredjedelar av den angivna mängden citronsyra, för att vinsyran ska ge samma surhet. Vinsyra har e-numret E334 och framställs som biprodukt till vinframställning.

Citronsyran är också ett konserveringsmedel. Om du vill koka exempelvis saft utan citronsyra, går det alltid bra att använda färska citroner för syrans skull och sedan förvara saften bra. Saft går nämligen alldeles utmärkt att frysa in. Ta fram lite i taget, tina i kylskåpet och upptäck att saften håller och räcker länge.

Citronsyra i syltsocker

Syltsocker är en produkt som gör sylt- och marmeladkoket mycket enklare. Det innehåller citronsyra, och även natriumbensoat och pektin. Med detta specialsocker har sylten eller marmeladen mycket enklare att stelna och få rätt konsistens.

Läs också: Gör ditt eget pektin – av äppelkart

Städa med citronsyra

 Citronsyra är effektiv för att ta bort kalkbeläggningar och fettavlagringar.
Citronsyra är effektiv för att ta bort kalkbeläggningar och fettavlagringar. FOTO: iStock

Citronsyra mot kalkbeläggningar

Citronsyra kan användas för att bli av med kalkbeläggningar, till exempel i tvättmaskinen. Klicka här för beskrivning!

Rengör diskmaskinen med citronsyra

Citronsyra kan också lösa upp fettavlagringar och unken lukt i diskmaskinen. Så här får du en fräsch diskmaskin med citronsyra!

Avkalka kaffebryggaren med citronsyra

Blanda 2-3 tsk citronsyra med 6 dl vatten och häll i kaffebryggaren. Låt hälften bryggas inom maskinen, stäng därefter av kaffebryggaren och vänta i cirka 10 minuter. Avsluta avkalkningen genom att låt den brygga 2-3 omgångar med rent vatten.

Rengör toalettstolen med citronsyra

Beläggningar på toalettstolen kan du få bort med en blandning av citronsyra och vatten. Putsa med en trasa, eller häll 1/2 dl citronsyra i toaletten, låt verka i en halvtimme och spola sedan.

Ta bort rost med citronsyra

Citronsyra tar effektivt bort rost från järn- och ståldetaljer, till exempel lösa bildelar eller trädgårdsverktyg. Gör så här: Blanda 1 dl citronsyra per liter vatten (varmt). Lägg verktyget i heltäckande bad. Låt verka över natten och torka sedan av verktyget och smörj in det med t ex linolja.

Ta bort fläckar med citronsyra

Fläckar på kläder av frukt, bär, rost eller bläck kan förbehandlas med citronsyralösning (1/2 tsk citronsyra och 1 dl vatten). Tänk bara på att citronsyra kan ha en blekande effekt, så använd det bara på ljusa plagg!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen