Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 23 november 2018

Cypern hotar ostfirma i Skara med skadestånd

Stekosterian i Skara hotas av skadeståndskrav för varuintrång av en cypriotisk stiftelse. Anledningen: Namnet på deras Filloumi-ost är för snarlikt halloumi.

 Stekosterian får inte längre kalla sin ost för Filloumi, då det är för likt ostnamnet halloumi.
Stekosterian får inte längre kalla sin ost för Filloumi, då det är för likt ostnamnet halloumi. FOTO: IBL

Stiftelsen Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus named Halloumi (ung. föreningen för skyddandet av den traditionella osten från Cypern som heter halloumi), har genom advokatbyrån Kanter i Stockholm varnat Stekosterian från att fortsätta använda namnet. Stiftelsen anser att Filloumi är för likt halloumi.

– Vi förstod från första stund att vi måste backa så fort som möjligt för att det inte ska få oanade konsekvenser. Att sitta i rätten mot de här jättarna är inget man gärna gör, säger Filip Larsson till Land Lantbruk.

Läs också: Svenska framgångar i ost-VM

Eftersöker nytt namnförslag

Nu har Stekosterian med omedelbar verkan dragit tillbaka namnet, och hoppas att det är tillräckligt för att stiftelsen ska nöja sig och inte gå vidare. Eftersom Filip Larssons företag är en enskild firma i hans namn skulle det i värsta fall kunna bli en personlig konkurs.

Nu har han och kollegan Sara Runsten i stället bestämt sig för att byta namn på sin populära ost. Enligt duon har de tänkt ta hjälp av sina följare på Instagram.

Läs också: Gör din egen ”halloumi” – recept Läs också: Snart dags för Ostfestivalen – här kan du köpa dina biljetter (obs: extern länk)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen