Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 11 januari

Då får du börja äta semlor

Traditionen är tydlig: På fettisdagen får du börja äta semlor. I år – 2019 – infaller dagen extra sent. Hur länge kan du hålla dig?

 I år – 2019 – infaller fettisdagen extra sent. Hur länge kan du hålla dig från att äta en semla?
I år – 2019 – infaller fettisdagen extra sent. Hur länge kan du hålla dig från att äta en semla?

Fyrtio dagar före påsk infaller askonsdagen då kristendomens fasta till minne av Jesu tid i öknen börjar. Dagen före askonsdagen är fettisdagen då semlor äts till minne av de kaloririka sista måltiderna inför fastan.

Läs också: Semlans historia – från rikemän till allas fikabröd

Tjuvstart skapar oreda

Affärer och konditorier smygstartar semlesäsongen redan innan jul och lagom till trettonhelgen är den i full sving. Många vill trots det hålla på semleätandet till fettisdagen som alltså flyttar sig i förhållande till påsken. I år, 2019, infaller den tisdagen den 5 mars.

Traditioner viktiga

 Richard Tellström, docent i måltidskunskap och etnolog, förklarar varför semlan skapar debatt.
Richard Tellström, docent i måltidskunskap och etnolog, förklarar varför semlan skapar debatt. FOTO: IBL

Richard Tellström, docent i måltidskunskap och etnolog vid Stockholms universitet, har en förklaring till de delade åsikterna.

– Vi lever i ett traditionssamhälle där det är viktigt med ordning och reda. Saker måste inträffa vid rätt tidpunkt. En förskjutning av semleätandet skapar oro, säger han.

Få tänker på fastan

Fastan i sig har samtidigt förlorat sitt värde. De som kämpar emot suget att äta en semla redan nu har sällan för avsikt att leva återhållsamt i fyrtio dagar, påpekar Richard Tellström.

Semlan är särpräglad med sin bestämda form och sin årshögtid. Den har trots det förändrats mycket genom åren vilket forskaren menar bidrar till att den är så intressant.

Kanske är det just anhängarna av lussesemla, semmelwrap och prinsessemla som tenderar att vilja tjuvstarta säsongen.

– De lekfulla varianterna på semlan hör ihop med vår tidsanda, postmodernismen. Det finns alltid en äldre semla och det är främst den senaste som man ondgör sig över, säger Richard Tellström.

Läs också: Då ska du städa ut julen

Semle-experten börjar tidigt

Bengt Edqvist, till vardags etnolog vid Institutet för språk och folkminnen i Göteborg, är kontaktperson för Svenska semleakademin. Han uppskattar att semlesäsongen snart drar i gång.

– Det är inte fel tycker jag för man ska ju ha gott om tid att äta upp sig inför fastan.

En lång säsong kan förvisso göra att folk börjar tröttna lite tidigare, menar Bengt Edqvist.

– Det ser vi, att en del konditorier kör till påsk och en del slutar tidigare just för att intresset avtar. Personligen vill jag hinna äta många semlor. I fjol blev det tio stycken.

 En god semla uppfyller tre krav, enligt Semleakademiens expert, Bengt Edqvist.
En god semla uppfyller tre krav, enligt Semleakademiens expert, Bengt Edqvist. FOTO: Lars Paulsson

Kriterier för en bra semla

Bengt Edqvist menar att det finns det tre grundkriterier för en god fastlagsbulle:

Kardemumma

– Det ska vara mycket kardemumma.

Äkta mandelmassa

– Jag vill ha mandelmassa med bitar i och så mycket äkta vara som möjligt. Många har börjat köra med palmolja och bittermandelolja, det är förkastligt.

Stort lock

– Ju större lock desto bättre tycker jag. Hellre ett runt lock som är skuret än ett triangelformat som är klippt.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen