Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 17 juni 2020

Från Sverige-resan kommer till matparadiset Dalarna

Från Sverige-resan fortsätter genom Sverige. Land och Från Sverige ser till att plocka fram det godaste och härligaste från varje del av Sverige - nu är det Dalarnas tur. Hur ska vi kunna välja? Det finns ju så mycket...

Leksands knäckebröd – krispigt bröd från Dalarna

 Leksands knäckebröd, hårt bröd från Leksandsbröd och en klassiker i Sverige.
Leksands knäckebröd, hårt bröd från Leksandsbröd och en klassiker i Sverige. FOTO: TT/Trons

34 mil, där är gränsen för hur långt rågen får färdas innan den blir knäckebröd på knäckebrödsbageriet i Leksand. Bakat på rågmjöl enligt ett (hemligt!) familjerecept så blir knäckebrödet det godaste goda – på alla sätt!

Dalahästen har varit Leksandsbröds symbol sedan 1952 och visar på stoltheten över bygden. 1981 tog bageriet den klassiska runda knäckebrödskakan och sågade den i trekanter – succén blev omedelbar! I dag bakar Leksandsbröd 8000 ton knäckebröd per år – imponerande!

Med Från Sverige-märkningen på förpackningen så vet du att allt i brödet kommer från Sverige!

Falukorv – en svensk klassiker

 Falukorv på en skärbräda - på väg att bli god mat!
Falukorv på en skärbräda - på väg att bli god mat! FOTO: Anders Good/TT

Finns det någon råvara som andas mer Sverige än falukorven? Från början ett resultat av att det behövdes rep till koppargruvan i Falun men snart därefter en korv som tagit hela Sverige med storm. Och gör det än i dag!

Korven är namnskyddad och den krokiga formen glädjer såväl ung som gammal – det är något särskilt med falukorv. Falukorven har sin egen klass i tävlingen chark-SM där bland andra Siljans chark har plockat hem priser med sin falukorv från Dalarna. Siljans chark har både en Siljansring och en Moraring – väl värda att smaka!

Läs också: Fantastiska smaker från Västerbotten

Oppigårds – lokal öl med stor framgång

 En fin öl från Oppigårds bryggeri.
En fin öl från Oppigårds bryggeri.

Utah är inte bara en stat i USA utan också en by i Dalarna. Den byn har gett namn till en av Oppigårds fantastiska öl, bryggeriet har allt sedan starten 2003 sett till att ligga i svensk öls framkant och gör det än i dag. Imponerande bredd och imponerande kvalitet i varje flaska.

Spendrups – familjeföretag i femte generationen

Bryggeriet Spendrups är ett av de absolut största i Sverige och gör öl, läsk och vatten med stor spridning. Från början hette man Grängesbergs bryggeri och där brygger man fortfarande sin öl med stor framgång. Bryggeriet drivs av femte generationen Spendrups och har 1100 medarbetare över hela Sverige. Bryggeriet producerar mest ekologisk öl av alla – i hela världen!

Senap – världsbäst dala-senap med guldkant

Kan man tävla i senap? Så klart man kan! Fråga de som driver LissEllas senap så får du svar på tal, otaliga är de medaljer som deras världsberömda senap plockat hem på tävlingar runt om i världen. De gör inte mindre än 30 olika typer av senap, bland annat gruvsenap, grönpepparsenap, blåbärssenap och havtornsenap. Fantastiska smaker som förhöjer de mest skilda maträtter!

Blåbärssoppa – magens lille vän

 Blåbärshänder med godaste skörden. Och så nyttig!
Blåbärshänder med godaste skörden. Och så nyttig! FOTO: Istock

Säger någon blåbärssoppa så tänker du på…. Vasaloppet! Världens största långskidlopp bjuder alltid på blåbärssoppa och omkring 50 000 liter brukar drickas av de hungriga och törstiga löparna.

Inte nog med att blåbärssoppa är så gott, det är nyttigt också! Magen mår bättre av blåbärssoppa och till och med synen får bättre möjligheter – tänk vad ett litet bär kan göra.

Ekströms är företaget som ser till att blåbärssoppan kommer skidåkarna till del och det har man gjort sedan 1958. Mycket blåbärssoppa blir det!

Läs också: Godaste blåbärsrecepten – här hittar du dem

Midsommar – höjdpunkten på året

 Midsommar i Dalarna, välkänt i hela världen.
Midsommar i Dalarna, välkänt i hela världen. FOTO: TT/Alexander Farnsworth

Den som någon gång firat midsommar i Dalarna glömmer det inte. Och vill dessutom göra det igen! De vackra kläderna, den magiska stämningen och de underbara miljöerna – allt gör att midsommaren blir helt fantastisk! För att inte tala om maten… Och musiken! Och traditionerna!

Dessutom så firas midsommar i Dalarna inte bara på själva aftonen utan i flera dagar – både före och efter. Läge för midsommarkalas i kubik!

Från Sverige-märkningen

 Från Sverige
Från Sverige

Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen