Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 4 september 2018

Därför är gurkan ovanligt dyr

Priserna på gurka ute i våra svenska matbutiker har skjutit i höjden. Prisnivån har ökat med uppåt 400 procent, jämfört med samma period i fjol.

 Gurkan ligger på runt 70-80 kr/kg hos de större matkedjorna.
Gurkan ligger på runt 70-80 kr/kg hos de större matkedjorna. FOTO: iStock/collage

Matbutikernas pris på gurka ligger just nu någonstans mellan 50 till 80 kronor kilot, rapporterar TT. Framför allt är det en markant brist på gurka i Holland som är den bidragande orsaken. Men efter den torra sommaren i Sverige ser även produktionsnivån på hemmaplan något annorlunda ut.

– Våra kallväxthus har haft problem med värmen och har gett betydligt mindre skörd. De stora väderomslagen har också lett till en hel del gråmögelproblem, säger Peter Horvath, försäljningschef vid Svenska Odlarlaget i Helsingborg.

Läs också: 11 svenska råvaror du ska passa på att äta i september

Efterfrågan styr

Varje dag säljer Svenska Odlarlaget i Helsingborg sin gurkskörd på auktion, vilket gör att priserna skiljer dag till dag beroende på efterfrågan. När nu Holland har haft en lägre produktion vänder sig kunderna till Sverige.

– Det är ingen brist på svensk gurka, men produktionen är något lägre än normalt. Vi kan ersätta den holländska gurkan, men det blir till ett högre pris. Det är tillgång och efterfrågan som styr, säger Peter Horvath, som tror att produktionen i Holland kommer vara i gång inom en vecka igen.

Läs också: Bli sopsmart – så blåser du liv i matresterna

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen