Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 28 augusti 2019

Därför har priserna på grönsaker ökat

Kanske har du noterat att grönsakerna i matbutiken är dyrare än vanligt. När södra Europa drabbas av rekordvärme har svenska grönsaksodlare svårt att täcka upp för bristen på importerade varor.

 Exotiska grönsaker som vanligtvis importeras från medelhavsområdet är dyrare än vanligt i matbutikerna.
Exotiska grönsaker som vanligtvis importeras från medelhavsområdet är dyrare än vanligt i matbutikerna. FOTO: MostPhotos

I Sverige är vi långt ifrån självförsörjande på grönsaker. En stor del av vår grönsaksimport kommer från medelhavsområdet, men tillgången är begränsad efter den torra sommaren i området.

– De mer exotiska grönsakerna som vi importerar från södra Europa påverkas av att det har varit en mycket varm period och då får vi en brist på marknaden, säger Håkan Henrikson, näringslivschef på Jordbruksverket.

Svag svensk krona

En annan förklaring till de dyra grönsakerna är den svaga svenska kronan.

– Valutaeffekten i kombination med bristen gör att det får genomslag på prisbilden, säger Håkan Henrikson.

Läs också: Stor guide: Här köper du närproducerad mat på nätet

60 procent importerat

Svenska grönsaksodlare kan inte producera tillräckligt för att täcka upp för de importerade grönsakerna, som vanligtvis utgör 60 procent av grönsakerna som säljs i svenska mataffärer.

Utbudet av exotiska grönsaker från svenska odlingar är fortfarande begränsat, men utvecklas hela tiden, menar Håkan Henrikson.

– Inom vissa segment är man framgångsrik och många frilansodlingar är duktiga på att plocka fram nya grönsaker som har varit importerade tidigare. Salladslöken är ett sådant exempel, som tidigare var importerad men som vi nu har en stor produktion av i Sverige.

Grönsaker har ökat mest

Grönsaker är den varugrupp som har ökat mest i pris de senaste åren, rapporterar Aftonbladet. Prisbilden har ökat med 12 procent det senaste året och 29 procent sedan 2014, visar siffror från SCB.

Köp svenska grönsaker!

För att stötta svenska grönsaksodlare kan du som konsument se till att välja svenska grönsaker i butiken. Det gynnar lönsamheten i branschen.

– Vill man stötta en stabilitet i svensk produktion ska man köpa svenskt. Det blir ett starkt incitament för att fortsätta utvecklingen av svensk produktion, säger Håkan Henrikson.

Läs också: Skördetider: Så lägger du in frukt och grönt

Självförsörjningsgrad i Sverige

I dag jämfört med 1988 (inom parentes)

  • Tomat 15% (25%)
  • Äpple 20% (20%)
  • Sallat 40% (30%)
  • Gurka 45% (55%)
  • Potatis 70% (110%)
  • Lök 70% (55%)
  • Morötter 110% (85%)

Källa: Jordbruksverket, SCB

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen