Därför heter det Janssons frestelse
Janssons festelse, potatisgratängen med en anjovistvist, är en given favorit på julbordet. Men varför heter den som den gör?
Janssons frestelse har ett namn som kan få tankarna att vandra. För vem den där Jansson var som potatis- och anjovisgratängen en gång i tiden fick sitt namn efter har varit omdiskuterat.
En populär teori var länge att rätten döptes efter Per Adolf ”Pelle” Janzon, en matglad operasångare som levde på mitten av 1800-talet och blev blott 45 år gammal.
Läs också: Krämig Janssons frestelse – en älskad klassiker
Operasångaren Per Janzon namngav inte Janssons frestelse
Teorin om operasångarens förtjänst till namnet tycks falla på en viktig punkt. Rätten omnämns nämligen inte som just Janssons frestelse förrän efter cirka 30 år efter hans död.
Svenska gastronomiska akademien har därför en annan förklaring.
Janssons frestelse döpt efter stumfilm
På annandagen år 1928 hade en svensk stumfilm med titeln Janssons frestelse premiär. Filmen baserades på en pjäs där en dotter till en baron blir kär i sin faders ärkerival, storbonden Gunnar Jansson.
Akademien har förklarat gratängens namn med att en Östermalmsfru bad sin kokerska att döpa rätten inför en bjudning. Kokerskan tog då namnet från den aktuella filmen. Namnet spreds därefter från Stockholm och ut i övriga landet.