Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 21 december 2018

Därför heter det Janssons frestelse

Janssons festelse, potatisgratängen med en anjovistvist, är en given favorit på julbordet. Men varför heter den som den gör?

FOTO: Istock

Janssons frestelse har ett namn som kan få tankarna att vandra. För vem den där Jansson var som potatis- och anjovisgratängen en gång i tiden fick sitt namn efter har varit omdiskuterat.

En populär teori var länge att rätten döptes efter Per Adolf ”Pelle” Janzon, en matglad operasångare som levde på mitten av 1800-talet och blev blott 45 år gammal.

Läs också: Krämig Janssons frestelse – en älskad klassiker

Operasångaren Per Janzon namngav inte Janssons frestelse

Teorin om operasångarens förtjänst till namnet tycks falla på en viktig punkt. Rätten omnämns nämligen inte som just Janssons frestelse förrän efter cirka 30 år efter hans död.

Svenska gastronomiska akademien har därför en annan förklaring.

Janssons frestelse döpt efter stumfilm

På annandagen år 1928 hade en svensk stumfilm med titeln Janssons frestelse premiär. Filmen baserades på en pjäs där en dotter till en baron blir kär i sin faders ärkerival, storbonden Gunnar Jansson.

Akademien har förklarat gratängens namn med att en Östermalmsfru bad sin kokerska att döpa rätten inför en bjudning. Kokerskan tog då namnet från den aktuella filmen. Namnet spreds därefter från Stockholm och ut i övriga landet.

Källor:Allers, Köket

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen