Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 6 augusti 2018

Därför säljer Ica potatis från Egypten

Trots att det är högsäsong för potatis i Sverige säljs ändå en hel del importerade grönsaker.

Bland annat på Ica, vars delikatesspotatis kommer hela vägen från Nordafrika.

 Trots att det är svensk högsäsong för potatis kan man hitta utländsk potatis i butikernas sortiment.
Trots att det är svensk högsäsong för potatis kan man hitta utländsk potatis i butikernas sortiment. FOTO: Privat

Ekobonden Carl Jonson bor utanför Falkenberg och brukar handla på Ica. Som så många andra vill han helst köpa ekologiskt och lokalt. Men häromveckan var han med om något som gjorde honom upprörd.

– Vi hade ätit potatis till middagen och dagen efter tittade jag närmare på påsen och såg då att potatisen var från Egypten. Då gick jag i taket!

Läs också: Här är kommunerna som köper svenskt kött för att stötta bönderna

Värnar om det lokala

 Ekobonden Carl Jonson bor utanför Falkenberg och gick i taket när han insåg att den ekologiska potatisen han köpt på Ica var importerad från Egypten.
Ekobonden Carl Jonson bor utanför Falkenberg och gick i taket när han insåg att den ekologiska potatisen han köpt på Ica var importerad från Egypten. FOTO: Privat

Påsen med ekologisk delikatesspotatis var köpt på Ica i Falkenberg.

– Jag jobbar ju med flera lokala lantbrukare, som odlar ekologisk potatis, men har fått höra av dem att Ica sagt att det inte är någon efterfrågan på deras potatis.

På Ica i Falkenberg svarar butikschefen Fredrik Lindahl att de gör så mycket de kan för att sälja svensk, och helst lokal, potatis.

– Det stämmer att jag har en del packad potatis som inte har Sverige som ursprungsland, men all potatis vi säljer i lösvikt och även annan packad potatis kommer i dagsläget ifrån Långås, som vi köper genom Olsegården i Tvååker, eller har Sverige som ursprungsland. Därför tycker vi det är fel att säga att vi inte gynnar lokala potatisodlare, eftersom den lokala och svenska potatisen står för 90 % av vår totala potatisförsäljning.

– Ända sen vi öppnade butiken har vi alltid värnat om svenska och framförallt lokala produkter när det finns. Vi jobbar idag med väldigt många lokala leverantörer och är alltid intresserade av att hitta nya produkter och leverantörer, säger Fredrik Lindahl.

Läs också: Matfusket: Restauranger ljuger om svenskt kött

Tvingas läsa det finstilta

Carl Jonson tycker att det är lurendrejeri att man som konsument måste vara så pass uppmärksam för att få reda på ursprungslandet.

– Det är dåligt att man måste läsa det finstilta. Det borde stå på skylten varifrån potatisen kommer. Jag ska inte behöva lägga tid på att leta efter det.

Hos Ica centralt har man ingen möjlighet att ”tvinga” handlarna att köpa in lokala varor, men jobbar för att det alltid ska finnas på centrallagret.

– När det gäller potatisodling tar vi alltid in svensk potatis, både ekologisk och konventionellt odlad, när det finns hos våra upphandlade odlare/leverantörer i Sverige, säger Therese Lystedt på Icas presstjänst.

Svensk potatis inte skalmogen

– När det finns efterfrågan på en sort som inte finns att tillgå i Sverige, köper vi in från utländska leverantörer. Just ekologisk potatis från Egypten är ett sådant exempel, eftersom den skalmogna potatisen är klar tidigare än den svenska. För ICA I love eco delikatesspotatis brukar vi varje år byta till svensk potatis i oktober, men vi tror att den i år kommer att finnas tillgänglig redan i september, avslutar Therese Lystedt.

Läs också: Hälsoboosta potatisen – tre enkla metoder!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen