Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 7 april

Därför ska du dricka kaffe på fat

Åk på en tidsresa i ditt eget kök. Drick kaffe på fat och upptäck smaker du kanske glömt.

 Kaffe på fat – en nostalgisk kaffeupplevelse som har sina poänger.
Kaffe på fat – en nostalgisk kaffeupplevelse som har sina poänger. FOTO: Otto Bäckström

Visst kan du minnas skrapet? När kaffet hällts på fatet skrapades kaffekoppens sträva undersida mot fatkanten för att fånga de sista dropparna.

Att dricka kaffe på fat är ett kärt minne för många av oss, något som de äldre gjorde förr, men seden har sin plats även i dag.

Trick med balans

Rykande hett nykokt kokkaffe hälldes från den sköra kaffekoppen ner på fatet. Det var en balansakt med fatet svävande på ena handens fingertoppar.

Sedan kom blåsandet, kaffet var ju rykande hett. När kaffet svalnat en aning var det bara att sörpla, med sockerbit mellan läpparna eller utan.

Seden att dricka kaffe på fat är inte ett dugg underlig, snarare är den värd att dammas av.

Läs också: Så rengör du din kaffebryggare

 Proffs på provsmakning av kaffe sörplar också. Det smakar mer.
Proffs på provsmakning av kaffe sörplar också. Det smakar mer. FOTO: Istock

För finsmakare

Jämför med en professionell kaffetestare som häller kokande vatten på nymalda bönor och låter det dra någon minut innan kaffet sörplas upp från en sked.

Kaffeångorna kommer rakt upp mot näsborrarna och sörplandet blandar kaffet med lite luft som fäller ut alla smaker. Det är finsmakarbeteende, att metoden dessutom ser till att sumpen är kvar i koppen är en extra bonus.

Läs också: Recept på saftig sockerkaka

 Dricka på bit – ett sätt att sätta guldkant på kaffestunden.
Dricka på bit – ett sätt att sätta guldkant på kaffestunden. FOTO: Otto Bäckström

Vill du dricka kaffe på fat? Gör så här!

1. Börja med att koka kaffe, det är godare än det bryggda. Här finns recept på ett riktigt gott kokkaffe.

2. Häll upp kaffe i en kopp på fat medan kaffet fortfarande är hett. Låt sumpen sjunka och häll upp lite på fatet.

3. Som alla goda finsmakare börjar du med doften. De heta ångorna från kaffet ger en första nivå av de aromer kaffet innehåller.

4. Blås lite om det behövs men bara så att du kan sörpla i dig av kaffet. Njut!

5. För en överkurs, testa att dricka på bit. Doppa en sockerbit i kaffet så att du kan bita av ett stycke av det mjuknande sockret. Håll biten i munnen och sörpla kaffet genom det söta. Sockret ger kaffet ännu fler smaker att upptäcka.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen