Därför ska du dricka kaffe på fat
Åk på en tidsresa i ditt eget kök. Drick kaffe på fat och upptäck smaker du kanske glömt.
Visst kan du minnas skrapet? När kaffet hällts på fatet skrapades kaffekoppens sträva undersida mot fatkanten för att fånga de sista dropparna.
Att dricka kaffe på fat är ett kärt minne för många av oss, något som de äldre gjorde förr, men seden har sin plats även i dag.
Trick med balans
Rykande hett nykokt kokkaffe hälldes från den sköra kaffekoppen ner på fatet. Det var en balansakt med fatet svävande på ena handens fingertoppar.
Sedan kom blåsandet, kaffet var ju rykande hett. När kaffet svalnat en aning var det bara att sörpla, med sockerbit mellan läpparna eller utan.
Seden att dricka kaffe på fat är inte ett dugg underlig, snarare är den värd att dammas av.
Läs också: Så rengör du din kaffebryggare
För finsmakare
Jämför med en professionell kaffetestare som häller kokande vatten på nymalda bönor och låter det dra någon minut innan kaffet sörplas upp från en sked.
Kaffeångorna kommer rakt upp mot näsborrarna och sörplandet blandar kaffet med lite luft som fäller ut alla smaker. Det är finsmakarbeteende, att metoden dessutom ser till att sumpen är kvar i koppen är en extra bonus.
Läs också: Recept på saftig sockerkaka
Vill du dricka kaffe på fat? Gör så här!
1. Börja med att koka kaffe, det är godare än det bryggda. Här finns recept på ett riktigt gott kokkaffe.
2. Häll upp kaffe i en kopp på fat medan kaffet fortfarande är hett. Låt sumpen sjunka och häll upp lite på fatet.
3. Som alla goda finsmakare börjar du med doften. De heta ångorna från kaffet ger en första nivå av de aromer kaffet innehåller.
4. Blås lite om det behövs men bara så att du kan sörpla i dig av kaffet. Njut!
5. För en överkurs, testa att dricka på bit. Doppa en sockerbit i kaffet så att du kan bita av ett stycke av det mjuknande sockret. Håll biten i munnen och sörpla kaffet genom det söta. Sockret ger kaffet ännu fler smaker att upptäcka
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.