Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 14 augusti 2019

Därför ska du fråga om matens ursprung på restaurangen

Kanske är du noga med att välja svenskt i matbutiken, men hur ofta frågar du var maten kommer ifrån på restaurang? Om ursprunget är otydligt på menyn – våga fråga! Här är 4 viktiga anledningar till att fråga om matens ursprung.

 Åtta av tio vill ha ursprungsmärkning av kött på restaurang, enligt en undersökning av Sveriges konsumenter.
Åtta av tio vill ha ursprungsmärkning av kött på restaurang, enligt en undersökning av Sveriges konsumenter. FOTO: iStock

I dag är allt kött som säljs i butik märkt med ursprungsland, men liknande bestämmelser saknas för restauranger och storkök. Ofta är vi mer obrydda om den mat vi glufsar i oss på restaurang än den som vi själva väljer ut i matbutiken. För att stötta svensk livsmedelsproduktion gör du en god gärning genom att fråga på restaurangen var råvarorna kommer ifrån. Du är med och ser till att maten blir mindre anonym och bidrar dessutom till mer svenska råvaror på våra restauranger – genom att fråga så kan du dessutom försäkra dig om att maten på tallriken är av svensk toppklass.

Läs också: ”Ursprungsmärkning på restaurang – varför är det så svårt?”

Ursprunget framgår sällan

För att göra det enklare för restauranggästerna att göra medvetna val finns det en branschöverenskommelse om frivillig ursprungsmärkning. Men långt ifrån alla restauranger tillämpar den. EU-lagstiftningen ställer inte krav på ursprungsmärkning och enligt Livsmedelsverket är det en lång process för Sverige att avvika från EU-reglerna med en egen nationell bestämmelse.

En granskning gjord av livsmedelkontrollanter har visat att många restauranger serverar utländskt kött även om det står på menyn att köttet är svenskt. Det finns alltså all anledning att vara frågvis. Svenskt ursprung är ju dessutom något vi ofta är beredda att betala lite mer för, och då vill man ju vara säker på att det stämmer.

Motverka anonym mat på restaurangerna

Många restauranger har fortfarande anonym mat, som många normalt inte skulle köpa själva i affären. Men av någon anledning är vi mer obrydda om den mat vi glufsar i oss på restaurang, som vi dessutom betalar minst det dubbla för. Om något på menyn är uppseendeväckande billigt så bör man fråga personalen lite extra om råvarorna. Stötta och ge beröm till restauranger som väljer sina råvaror med omsorg.

Läs också: Eldost och HallåMi – här är de svenska varianterna av halloumi

Stötta svenska bönder

De djurskyddslagar och miljöregler som Sveriges bönder lyder under innebär en högre produktionskostnad än i många andra länder. Importerad mat på restauranger och i statlig verksamhet kan komma från en uppfödning som hade kunnat innebära fängelsestraff för en svensk bonde. Det kan till exempel handla om den höga antibiotikaanvändningen som förekommer i många europeiska länder. För att maten från svenska bönder ska kunna vara konkurrenskraftig behöver fler restauranger prioritera svenskproducerat. Mindre import är ett steg mot ökad självförsörjning.

Svenskt = toppklass

I Sverige har vi en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd. Vi har i stor utsträckning friska djur och en av de lägsta nivåerna av antibiotikaanvändning i Europa. Vi har en hög livsmedelssäkerhet och Sverige använder minst växtskyddsmedel i Europa. Svensk mjölk- och köttproduktion har avsevärt lägre klimatpåverkan än andra länders produktion.

Läs också: Allt fler väljer bort importerat

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen