Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 23 januari 2019

Därför ska du koka potatis med skalet på

Potatis är tacksam basmat med värdefulla vitaminer och fibrer. Men visste du att en mängd nyttigheter försvinner om du skalar potatisen före tillagning?

 Potatisskalet är framför allt rikt på fibrer. Koka alltid potatis oskalad och ät den helst med skalet på.
Potatisskalet är framför allt rikt på fibrer. Koka alltid potatis oskalad och ät den helst med skalet på. FOTO: iStock

Potatisen är verkligen en nyttig råvara. Utöver energi i form av kolhydrater innehåller potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, järn, kalium och kostfibrer. 250 gram potatis räcker för att täcka halva ditt dagsbehov av C-vitamin! Färskpotatis är en av potatissorterna som är en bra källa till B-vitaminet folat.

Men om du skalar potatisen innan tillagning förlorar du en del av näringen. Potatisskalet och det yttersta skiktet har ett högt koncentrat av näring – det är rikt på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin. En studie gjord på uppdrag av Livsmedelsverket visade att kokning med skal förhindrar läckage av kalium. Kokvattnet bör dessutom minimeras för att undvika att vitaminer som folat löses upp med vattnet.

För att inte gå miste om potatisens fulla näringsinnehåll borde du alltså inte bara koka utan också äta potatisen med skalet på.

Tvätta potatisen noggrant

Men det finns några saker att komma ihåg. När du tillagar potatis med skalet på är det viktigt att tvätta den noggrant då jord som kan sitta kvar på potatisen innehåller bakterier. Potatis ska förvaras mörkt och skyddat. Om den är mycket stötskadad, smakar beskt eller är grönfärgad ska den kastas. Gröna fläckar som kan finnas på potatisen när du köper den är odlingsskador som räcker att skära bort.

Läs också: Sätta potatis – stor guide till potatisodling

Gör chips av potatisskalet

Om du inte gillar att äta potatisen med skal på, spara då skalet och gör potatischips av dem i ugnen! Lägg skalen i vatten i någon timme. Torka dem sedan och blanda med olivolja och salt. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och stek i cirka 225 grader tills de har blivit krispiga.

Källa: Svenskpotatis.se, Livsmedelsverket

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen