Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 14 februari 2020

Därför ska du välja svensk mat

Det mest miljösmarta valet i mataffären är att välja svenskt.

Med en världsledande djurvälfärd och resurssnåla odlingar kan du vara säker på att svenska livsmedel håller hög kvalitet – och den goda smaken får du på köpet!

Här är sex goda skäl till att välja svenskproducerat.

 Sverige är det enda land i världen som har krav på att korna ska beta utomhus under sommaren.
Sverige är det enda land i världen som har krav på att korna ska beta utomhus under sommaren. FOTO: iStock

God djuromsorg

I Sverige har vi en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd. Vi har i stor utsträckning friska djur och en av de lägsta nivåerna av antibiotikaanvändning i Europa. Den svenska djurskyddslagsstiftningen är den mest omfattande i världen, till exempel är vi det enda land i världen som har krav på att mjölkkor ska vara utomhus under sommaren. Svenska djur har större ytor att röra sig på när de vistas inomhus och att slakt alltid sker med bedövning. De betande djuren ger oss ett öppet landskap som skapar vackra ängar och hagar med biologisk mångfald – en bärande faktor för att Sverige ska kunna nå miljömålen.

Läs också: Därför ska du välja vispgrädde när du lagar mat

Säker mat tack vare kontroller

I Sverige är livsmedelssäkerheten hög. Både producenter och myndigheter utför en rad kontroller som ska säkerställa en trygg livsmedelsproduktion. Kontroller av djurhållningen kan till exempel handla om att grisarna har tillräckligt med utrymme, att kycklingarna har en färsk ströbädd att gå på eller att korna får gå ute under sommarsäsongen. Dessutom görs prover för att säkerställa att djuren är friska.

Växtodling av hög kvalitet

 Svenska livsmedel har, jämfört med livsmedel från andra länder, små eller inga rester av kemiska växtskyddsmedel.
Svenska livsmedel har, jämfört med livsmedel från andra länder, små eller inga rester av kemiska växtskyddsmedel. FOTO: Niklas Kämpargård

Sverige använder minst växtskyddsmedel i Europa och sädesslagen som odlas på svenska fält är bland de renaste i EU. Tack vare ett långsiktigt miljöarbete, strikta miljöregler och modern odlingsteknik håller svenska livsmedel en hög kvalitetsnivå.

Svenskodlade grönsaker, frukter och bär behöver inte transporteras långt för att hamna i din matbutik. Det gör att frukt och grönt ofta får mogna längre på plantan innan skörd, vilket bibehåller smak och vitaminer.

Låg klimatpåverkan

Svensk mjölk- och köttproduktion har avsevärt lägre klimatpåverkan än andra länders produktion. Jämfört med det globala snittet ger svensk mjölkproduktion 44 procent lägre utsläpp av växthusgaser och svensk nötköttsproduktion 70 procent lägre. Köttproduktionen är dessutom resurssmart då vi har gott om betesmark, bra förutsättningar för foderproduktion och mycket vatten.

Frukt, bär, grönsaker och blommor från Sverige odlas med låg klimatpåverkan, till exempel kräver äpplen från Nya Zeeland 5,5-7,5 gånger mer energi än svenska äpplen. Sedan början av 2000-talet har energiförbrukningen i Sveriges växthusodlingar mer än halverats och användningen av fossila bränslen har minskat med över 80 procent.

Läs också: Så svenskt är hamburgerkedjornas kött

En levande landsbygd

 Varje bonde skapar en rad jobb både i form av köpta tjänster, förnödenheter och i vidareförädling.
Varje bonde skapar en rad jobb både i form av köpta tjänster, förnödenheter och i vidareförädling. FOTO: Ann Lindén

Livsmedelsproduktionen och jordbruket är helt avgörande för en levande landsbygd och har stor betydelse för sysselsättningen i Sverige. Jordbruks- och livsmedelssektorn sysselsätter cirka 115 000 personer och är spridd över hela landet. Det motverkar urbanisering och upprätthåller ekonomin och miljön på landsbygden.

Självförsörjningsgrad

Sverige är 50 procent självförsörjande, hälften av vår mat är importerad. Detta kan jämföras med vårt grannland Finland som är hela 80 procent självförsörjande. För bara 30 år sedan, i början av 1990-talet, låg Sverige på en liknande nivå – då producerade Sveriges bönder 75 procent av landets livsmedel.

Med en högre självförsörjning blir landet mer robust för att kunna hantera olika typer av kriser eller handelshinder. För att uppnå detta är det viktigt att som konsument stötta bönderna och handla svenskt efter säsong så att det svenska jordbruket kan utvecklas och ta större plats i matbutikerna.

Källa:Från Sverige, LRF, Svenskt Kött

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen