Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 9 juni 2017

De lyckas med det omöjliga – odlar te i Sverige

Visby

Odla te i Sverige – är det möjligt? Ja, men det krävs en passionerad gute för att lyckats med det omöjliga: Producera gotländskt te.

 Slår rot. Oskar Dahlbom brinner för Kränkus teodlingen på gården Eskelhem söder om Visby.
Slår rot. Oskar Dahlbom brinner för Kränkus teodlingen på gården Eskelhem söder om Visby. FOTO: Kamilla Kraczkowski

Oskar Dahlbom slår ut med armen över raderna med växter han står mellan. Med lite tur ska de inom ett par, tre år växa upp och ihop till täta buskar.

Vi befinner oss på en gård i Eskelhem, ett par mil söder om Visby, och den till synes oansenliga odlingen är i själva verket ett spännande experiment, unikt i Sverige.

Besynnerligt okänd

De prydligt uppradade, friskt gröna och nätta buskarna heter Camellia sinensis på latin, men oftast kallas de teplantor. För att vara grunden för en av våra populäraste varma drycker är själva växten besynnerligt okänd.

Men så har tebusken heller aldrig tidigare slagit rot i Sverige. Sedan Carl von Linné – utan framgång – vid 1700-talets mitt gjorde sitt yttersta för odla växten har få svenskar försökt producera te i någon större skala.

Står på egna ben

Om inte ens Linné kunde få tebladen att spira, vem skulle kunna lyckas? Kanske, förhoppningsvis, Kränku, den legendariska te- och kaffehandeln i Hästbacken innanför Visbys ringmur.

– Tanken är att den här odlingen ska leda till produktion, fortsätter Oskar Dahlbom. Vi vill göra ett gotländskt te, en sort som står på egna ben. Det vore otroligt häftigt.

Mjölkpalll på gutemål

Oskars föräldrar Sylve och Anneli startade butiken 1977 med den tidstypiska logotypen: en gutebonde sittande på en mjölkpall (Kränku betyder just mjölkpall på gutamål).

– I nästan 40 år har vi sålt kinesiskt te på Gotland, säger Oskar. Nu vi tar nästa steg.

– Vi ska vara med i hela produktionen så långt det går. Det är bra gentemot kunderna också. Det är inte alla som vet ens att grönt och svart te kommer från samma planta, att det är efterbehandlingen som avgör vad vilken sort det blir. Kan man hålla en planta i handen och visa hur den fungerar blir det enklare att förklara hur det går till när te görs.

Odlar mot oddsen

Är det någonstans teodling ska kunna lyckas är det väl just här. Gotlänningar är vana vid att odla mot oddsen.

– Folk på ön har lyckats odla både saffran och tryffel, säger Oskar, så det är något speciellt med klimatet. Och gotlänningarna. Vi låter oss inte nedslås av dåliga förutsättningar. Utmaningen är en del av charmen. Allt måste inte vara så lätt hela tiden. 

Oskar växte upp i familjens butik men lämnade sedan Gotland för att studera i Lund. Nu är både han och brodern Fredrik tillbaka för att driva familjeföretaget vidare medan föräldrarna så smått trappar ned.

Den nya generationen med Oskar, fästmön Josefin och Fredrik håller hårt i de fyra decennier gamla traditionerna, samtidigt som de också vill experimentera och hitta sina egna vägar framåt. 

– Vårt varumärke ligger i att vi är en gammal fin tebutik, sen har vi lagt till ett motto om att vi är i ständig förändring. Vi måste ändå hänga med i utvecklingen, i vissa fall till och med leda den. 

Kallbryggt kaffe

Men den nya inriktningen för Kränku stannar inte vid bara odlingen. Oskar har tagit fram ett kallbryggt kaffe – där nymalet kaffe får ligga i kallt vatten och dra i 18 timmar – som tappas på flaska eller fat (då det kolsyras för att efterlikna, till utseende om än inte smak, en nytappad Guinness). Dessutom har han arbetat för att skapa ett kolsyrat och inte så sött iste.

Men trots att Oskar och hans bror Fredrik försöker hitta sin egen väg framåt för familjeföretaget kommer vissa saker aldrig att förändras. Som Guteblandningen, Kränkus storsäljare som pappa Sylve uppfann 1978, året efter att butiken öppnade.

– Det är en så fin balans i det teet, säger Oskar. Trots att det innehåller både citrus och anis så smakar det varken citron eller lakrits, utan allt hänger samman. Och det var exakt så pappa luktade efter en dag på jobbet när jag var liten.

Läs också: Svensk vinodling på frammarsch

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen