Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 25 juli 2018

De skördar humlen och brygger öl på samma dag

Humleskörd och sedan ölbryggning – på samma dag. Vid Yxsjöns Humlegård är allt planerat i detalj för att lyckas få det helt färska ölet klart.

– I år får vi skörda en till två veckor tidigare än normalt på grund av det varma vädret, säger Carolina Råberg.

 Det blir några intensiva timmar för Carolina Råberg, Sonny Knudsen och Peter Robertsson när de skördar humle vid Yxhults Humlegård.
Det blir några intensiva timmar för Carolina Råberg, Sonny Knudsen och Peter Robertsson när de skördar humle vid Yxhults Humlegård. FOTO: Ronny Karlsson

De svenska humleodlingarna blir allt fler, även om de flesta fortfarande är väldigt små. Yxsjöns Humlegård utanför Mölnlycke gör nu sin andra humleskörd och här har man då bestämt sig för att experimentera. Tillsammans med bryggeriet Electric Nurse skördar man humlekottar som sedan används till bryggning samma dag.

Får skörda tidigare

Läs också: Så odlar du din egen humle

– Det har blivit mer humle än jag trodde. I år får vi skörda en till två veckor tidigare än normalt på grund av det varma vädret, säger Carolina Råberg, som driver odlingen tillsammans med maken Erik.

 Peter Robertsson hjälper till med skörden hos Carolina Råberg innan han ger sig tillbaka till bryggeriet för att göra färdigt ölen.
Peter Robertsson hjälper till med skörden hos Carolina Råberg innan han ger sig tillbaka till bryggeriet för att göra färdigt ölen. FOTO: Ronny Karlsson

Hembryggare hjälper till

Peter Robertsson och Ida Engström från Electric Nurse är på plats för att hjälpa till med humleskörden, och dessutom finns frivilliga hembryggare på plats för att hjälpa till.

Humlen som skördas nu är den svenska sorten Hulla Norrgård. Om några veckor väntar skörd av sorten Korsta, som också har svenskt ursprung.

 Erik Råberg är imponerad av mängden humle redan under andra årets skörd.
Erik Råberg är imponerad av mängden humle redan under andra årets skörd. FOTO: Ronny Karlsson

Cirka tio kilo skördas innan humlen körs till bryggeriet i Landvetter. Där har Robertsson förberett och låtit kokningen av vörten ske under själv plockningen. Strax efter lunch är det dags att tillsätta humlen.

– Det är lite speciellt att brygga med färsk humle, bland annat tillför den lite egen vätska som inte sker annars, säger Robertsson när Land är på besök.

Fått tips från Nya Zeeland

Läs också: Läs mer på Lands ölblogg

Han har dock fått nyttiga tips inför bryggningen från andra sidan jorden. Svenske Johan Lagercrantz som brygger öl på Deep Creek i Nya Zeeland har hjälpt till med en del tips.

– De odlar mycket mer humle där och har bryggt så här några gånger tidigare, säger Robertsson.

 Ida Engström och Peter Robertsson driver bryggeriet Electric Nurse. Namnet kommer från att Peter var elektriker och Ida sjuksköterska innan de startade bryggeriet.
Ida Engström och Peter Robertsson driver bryggeriet Electric Nurse. Namnet kommer från att Peter var elektriker och Ida sjuksköterska innan de startade bryggeriet. FOTO: Ronny Karlsson

Oftast används humlepellets vid bryggning, och då har humlen bland annat torkats i en process och sedan hållits kall i vakuumförpackning fram till användandet

Måste användas inom 24 timmar

Den färska humlen behöver användas inom 24 timmar för att hålla bra kvalitet, så därför krävs en hel del planering. Dessutom behöver humlen plockas i precis rätt läge. De tio kilo som nu skördas blir en lagom mängd för att brygga 300 liter av ölstilen saison.

 Peter Robertsson tar en av många humlestörar till bordet när kottarna plockades av.
Peter Robertsson tar en av många humlestörar till bordet när kottarna plockades av. FOTO: Ronny Karlsson

Läs också: Hitta humle nära dig

Till slut får Carolina och Erik Råberg tillsätta sin egen humle i ölet. Snacka om färskt och närproducerat. Om några veckor kommer ölet att finnas ute till försäljning.

 Carolina och Erik Råberg tillsätter den färska humlen till ölet.
Carolina och Erik Råberg tillsätter den färska humlen till ölet. FOTO: Ronny Karlsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen