Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 14 februari

Den här maten slänger vi mest

Varannan svensk slänger mjukt bröd och var tredje slänger gurka och banan. Sifo har på uppdrag av Willys undersökt vårt vanligaste matsvinn.

 Pasta och tomater hamnar ofta i soporna visar Sifos undersökning av svenskars matsvinn.
Pasta och tomater hamnar ofta i soporna visar Sifos undersökning av svenskars matsvinn. FOTO: Istock

När drygt tusen svenskar nyligen fick frågan om vilken mat de slängt i soporna under de senaste 30 dagarna visade det sig att mjukt bröd är det som det slängs mest av.

Nära hälften av alla tillfrågade uppgav att de kastat mjukt bröd. Gurka, banan, clementiner, tomater och äpplen hamnade också ofta i soporna hos de tillfrågade.

Läs också: Så långe håller mat i öppnad förpackning i kylen

Willys tipsar om recept

Siffror från Naturvårdsverket visar att Sveriges totala matsvinn motsvarar cirka 100 kilo mat per person och år.

Matkedjan Willys är beställare av den nya undersökningen som fokuserar på vad som slängs snarare än exakta mängder. De har satt som mål att halvera sitt matsvinn till år 2025.

Willys jobbar bland annat med prissänkning av varor med kort datum och tips på recept med mat som slängs ofta. Ett 80-tal butiker skänker överbliven mat till lokal välgörenhet.

– Nu ska vi fortsätta hitta kreativa lösningar för att minska både vårt eget och våra kunders matsvinn, säger Thomas Evertsson, VD på Willys i ett pressutskick.

Läs också: Överbliven potatis – tips på rätter

Mejerier vanligt matsvinn

Förutom frukt och grönt hamnar många mejeriprodukter på topp 20-listan över svenskars matsvinn 2018. Mjölk, crème fraiche och grädde uppger var femte tillfrågad att de häller ut.

Potatis (15 %) och pasta (16 %) kastas också ofta liksom hårdost (14 %) och avokado (13 %).

Se hela listan över svenskars matsvinn nedan.

Svenskarnas 20 mest slängda varor

1. Mjukt bröd – 46 %

2. Gurka – 30 %

3. Banan – 27 %

4. Clementin – 24 %

5. Tomater – 23 %

6. Äpplen – 23 %

7. Mjölk – 22 %

8. Crème fraiche – 21 %

9. Morot – 20 %

10. Lök – 18 %

11. Grädde – 18 %

12. Potatis – 16 %

13. Pasta – 15 %

14. Apelsin – 14 %

15. Hårdost – 14 %

16. Avokado – 13 %

17. Skinka – 12 %

18. Ris – 11 %

19. Yoghurt – 11 %

20. Gräddfil – 11 %

Läs också: Släng inte brödet – gör så här i stället!

Källa: Sifo

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen