Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 5 december 2017

Deras chokladfabrik drivs av kärlek och crowdfunding

En gammal skola på Österlen blev ­grunden. Bra smaklökar, kärlek och ­gräsrotsfinansiering ledde vidare. För fyra år ­sedan tog Ulrika Bergenkrans och hennes man ­Fredrik Alverén det stora steget från ­chokladnördar till chokladfabrikörer.

 Chokladfabrikörerna Ulrika Bergenkrans och Fredrik Alverén har tagits emot bra i Skåne-Tranås. Vi företagare backar upp varandra, säger de.
Chokladfabrikörerna Ulrika Bergenkrans och Fredrik Alverén har tagits emot bra i Skåne-Tranås. Vi företagare backar upp varandra, säger de.

Österlen Choklad Fabrik, Skåne-Tranås Sverige, står det på den svarta skylten vid vägen. Därinne i den stora tegelbyggnaden luktar det jul. Chokladdoften sprider sig från några stora ­jutesäckar med kakaobönor vid entrén och aningar av pepparkaka och kanel letar sig tillsammans med nejlika, rom och apelsin genom de tidigare skolsalarna.

I disken trängs mandelmassa­cigarrer med gräddbullar (skånska för skumbollar) som för tillfället fått en touch av saffran. Adventskalender med 24 praliner som togs fram inför förra julen – en ny smak för var dag – sålde slut på två veckor.

 Chokladfabriken i Skåne-Tranås har återförsäljare i USA, Frankrike, Australien och Skottland, Japan och Sydkorea.
Chokladfabriken i Skåne-Tranås har återförsäljare i USA, Frankrike, Australien och Skottland, Japan och Sydkorea. FOTO: Fotograf Martin Lindeborg

– Jul och påsk är våra stora högtider. Många kommer hit och handlar julklappar, säger Ulrika och sätter sig med en kopp choklad. Som extra smakskjuts låter hon en pralin med rosmarin sakta smälta i koppen.

Pralinmaskinen gick sönder

När Ulrika och Fredrik tog över nycklarna till Österlenchoklad i oktober för fyra år sedan lämnade de sina välavlönade jobb i Stockholm. Fredrik hade arbetat med affärsutveckling på internet, Ulrika som strateg inom PR och sociala media.

– Österlenchoklad var ett etablerat företag fast vi förstod att vi tog över en säck med problem.

Lagom till decemberruschen gick pralinmaskinen sönder. Stormar och snökaos gjorde att strömmen ständigt bröts. De var ensamma i produktionen och jobbade nästan dygnet runt för att klara alla beställningar. Men Fredrik och Ulrika klagar inte. De är inbitna problemlösare och älskar sitt sätt att leva.

Läs också: Så gör du julens ljuvligaste glögg – med chokladsmak!

– Det är en förmån och blir en livsstil. Vi har tagits emot jättebra i Skåne-Tranås. När man har ett företag samarbetar man naturligt med andra och backar upp varandra, säger Ulrika.

Jordmånen bestämmer smaken

Kunskapen om choklad, menar de, står i dag där kaffe eller vin var för 20 år sedan. Det finns olika toner i chokladen men ofta är det så mycket tillsatser i den färdiga chokladkakan att det inte går att känna någon skillnad.

 Julen är hektisk för Ulrika Bergenkrans och Fredrik Alverén som driver chokladfabriken.
Julen är hektisk för Ulrika Bergenkrans och Fredrik Alverén som driver chokladfabriken. FOTO: Fotograf Martin Lindeborg

– Kakao får, precis som vindruvan, sin karaktär från jordmån och typ av böna men också från jäsning och rostning. När vi gav oss in i branschen ville vi ta vara på detta. Hur skulle vi använda Österlens råvaror för att kanalisera smakerna? Vi ville utgå från genuina råvaror.

Så de testade. Och smakade. Och testade igen. Aronia och kvitten men också bacon, cheescake och jordgubbstårta. Så är också varje pralin ett hantverk som tar 2–5 dagar att göra.

– Vi lever ständigt med det. Under en promenad på stranden sa jag ”den där jordnötspralinen behöver mer salt”, säger Fredrik.

Läs också: 2017 års bästa julmarknader – 24 stycken från norr till söder

Privatpersoner sköt till pengar

Vid sidan om pralintillverkningen gör de sin egen choklad direkt från kakaobönor. Maskiner har köpts in från USA och Italien; varmlufts­ugnar för rostning, en kross för att få bort skalen och mala bönorna och en för att blanda samman kakao med socker. Maskinerna finansierades med hjälp av crowdfunding eller gräsrotsfinansiering. Det innebär att privatpersoner sköt till pengar i verksamheten i förväg.

– Crowdfunding är ett ­spännande sätt att finansiera. Det engagerar och sprider kunskap och vi använde oss av sociala medier på ett mycket medvetet sätt, säger Fredrik.

Åtta sorters choklad, var och en med sin karaktäristiska smak, tas nu fram. Återförsäljare finns i USA, Frankrike, Australien och Skottland och nu står Japan och Sydkorea på tur. Kakaobönorna importeras från kooperativ världen över där personalen får bra betalt och har schysta arbetsförhållanden. Upp mot 60 nya sorters bönor provas varje år och tipsen kommer ibland från oväntat håll.

Bönor från taxichauffören

– Jag åkte taxi i Göteborg då ­taxi­chauffören undrade vad jag gjorde. ”Jag tillverkar choklad.” ”Å”, sa chauffören, ”min morbror är polischef i en by i Nigeria där det produceras jättebra choklad”, säger ­Fredrik.

Fredrik lämnade sitt visitkort och tänkte inte mer på det men två månader senare stod det så några kilo kakaobönor på trappan.

 På trappen ligger säckar med kakaobönor från hela världen.
På trappen ligger säckar med kakaobönor från hela världen. FOTO: Fotograf Martin Lindeborg

– De var helt fantastiska, de smakade kanelbulle. Det bara bevisar att det finns så mycket bra bönor att ­hitta, säger Ulrika.

En viktig lärdom de fått som företagare har varit att låta saker och ting vila. Genom att hinna reflektera och ta ett steg i taget blir slutprodukten oftast bättre.

– Vi har en vision om var vi vill vara om tio år men har lärt oss att oväntade saker kan dyka upp när som helst längs vägen. Därför detaljplanerar vi bara ett kvartal i taget.

Läs också: Svedjans ost gör succé med hundraårigt mathantverk

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen