Det innebär datummärkningen av mat – och så gör du om den passerat
Datummärkning av livsmedel leder ofta till onödigt matsvinn. Det här gäller för olika märkning av mat.
Vi svenskar slänger enligt Livsmedelsverket i snitt 45 kilo fullt ätbar mat och flytande livsmedel per person och år. Svinnet är inte bara dåligt för miljön, det kostar även varje hushåll 3 000-6 000 kronor årligen.
En vanlig anledning till att mat kastas är att datummärkningen passerats. Livsmedelsverket arbetar med att minska svinnet genom information om vad de olika märkningarna innebär.
”Bäst före” är en kvalitetsmarkör
När det står ”bäst före” på en vara betyder det att kvalitén kan garanteras fram till ett visst datum. Efter passerat ”bäst före”-datum kan krispighet, färg, smak och tuggmotstånd ha förändrats. Detta betyder inte att varan blivit hälsofarlig.
Det är tillverkaren eller packaren av livsmedlet som ansvarar för varans märkning. Ofta sätts snåla ”bäst före”-datum för att kvaliteten ska garanteras.
Läs också: Så långe håller mat i öppnad förpackning i kylen
”Ofta bra efter” ny märkning
Livsmedelsverket påpekar att ”bäst före” gäller obruten förpackning som förvarats i rätt temperatur. Men ett öppet mjölkpaket som stått i kylskåp kan fortfarande vara fullt drickbart. Här rekommenderas att du smakar, luktar och tittar på mjölken innan den slängs.
Livsmedelsföretag har insett att de kan hjälpa konsumenter att slänga mindre mat. Nyligen införde mejerijätten Arla märkningen ”ofta bra efter”.
– Det är ett sätt att hjälpa folk att förstå att de själva kan avgöra om maten är ätbar eller inte genom att lukta, smaka och titta, sa Ann Freudenthal, ansvarig för hållbarhetskommunikation på Arla, till TT .
Läs också: Det är skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag
”Sista förbrukningsdag” viktigaste märkningen
Livsmedelsverket avråder riskgrupper som gravida och äldre från att lita enbart på sina sinnen när det gäller matens hållbarhet efter passerat ”bäst före” eller ”ofta bra efter”-datum.
Märkningen ”sista förbrukningsdag” finns däremot på varor som faktiskt blir hälsofarliga efter ett tag, till exempel köttfärs, rå kyckling och färsk fisk.
När datumet har passerat ska du inte chansa oavsett vad ditt lukt- och smaksinne säger dig.
Källa:Livsmedelsverket