Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 3 november 2020

Det innebär datummärkningen av mat – och så gör du om den passerat

Datummärkning av livsmedel leder ofta till onödigt matsvinn. Det här gäller för olika märkning av mat.

 Vissa varor så som köttfärs har en märkning för ”sista förbrukningsdag” som är viktig att ha koll på.
Vissa varor så som köttfärs har en märkning för ”sista förbrukningsdag” som är viktig att ha koll på. FOTO: Istock

Vi svenskar slänger enligt Livsmedelsverket i snitt 45 kilo fullt ätbar mat och flytande livsmedel per person och år. Svinnet är inte bara dåligt för miljön, det kostar även varje hushåll 3 000-6 000 kronor årligen.

En vanlig anledning till att mat kastas är att datummärkningen passerats. Livsmedelsverket arbetar med att minska svinnet genom information om vad de olika märkningarna innebär.

”Bäst före” är en kvalitetsmarkör

När det står ”bäst före” på en vara betyder det att kvalitén kan garanteras fram till ett visst datum. Efter passerat ”bäst före”-datum kan krispighet, färg, smak och tuggmotstånd ha förändrats. Detta betyder inte att varan blivit hälsofarlig.

Det är tillverkaren eller packaren av livsmedlet som ansvarar för varans märkning. Ofta sätts snåla ”bäst före”-datum för att kvaliteten ska garanteras.

Läs också: Så långe håller mat i öppnad förpackning i kylen

”Ofta bra efter” ny märkning

Livsmedelsverket påpekar att ”bäst före” gäller obruten förpackning som förvarats i rätt temperatur. Men ett öppet mjölkpaket som stått i kylskåp kan fortfarande vara fullt drickbart. Här rekommenderas att du smakar, luktar och tittar på mjölken innan den slängs.

Livsmedelsföretag har insett att de kan hjälpa konsumenter att slänga mindre mat. Nyligen införde mejerijätten Arla märkningen ”ofta bra efter”.

– Det är ett sätt att hjälpa folk att förstå att de själva kan avgöra om maten är ätbar eller inte genom att lukta, smaka och titta, sa Ann Freudenthal, ansvarig för hållbarhetskommunikation på Arla, till TT .

Läs också: Det är skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag

”Sista förbrukningsdag” viktigaste märkningen

Livsmedelsverket avråder riskgrupper som gravida och äldre från att lita enbart på sina sinnen när det gäller matens hållbarhet efter passerat ”bäst före” eller ”ofta bra efter”-datum.

Märkningen ”sista förbrukningsdag” finns däremot på varor som faktiskt blir hälsofarliga efter ett tag, till exempel köttfärs, rå kyckling och färsk fisk.

När datumet har passerat ska du inte chansa oavsett vad ditt lukt- och smaksinne säger dig.

Källa:Livsmedelsverket

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen