Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 4 mars 2019

Efter stjärnkockens upprop: Mer svenskt på tallriken

Sedan Fredrik Eriksson manade till samlad aktion kring att köpa svenskt kött har mycket hänt. ”Massiv 'putta folk över kanten'-kommunikation fungerar och är oerhört viktigt.”

 Grossister och leverantörer hakade på Fredrik Erikssons initiativ.
Grossister och leverantörer hakade på Fredrik Erikssons initiativ. FOTO: Istock

Det säger Mattias Dernelid, produktchef för Smakriket och medarbetare på Fällmans kött. Han var en av dem som ställde sig bakom Fredrik Erikssons upprop i somras.

Tanken var att leverantörer och grossister skulle gå samman för att stötta svenska lantbrukare efter den svåra torkan.

Läs också: Stjärnkocken: ”Nu måste alla hjälpas åt – köp svenskt kött!”

Överutbud av svenskt kött

Torkan medförde problem med skörden av foder till djur. Det i sin tur ledde till nödslakt och ett överutbud av svenskt kött. På sikt fanns även risk för brist på svenskt kött, eftersom att djuren redan gått till slakt.

Grossister och leverantörer ombads därför att köpa in större mängder fryst svenskt kött än planerat för att sälja senare under året.

Vikten av att äta hela djur

Uppmaningen riktade sig också till köksmästare att stötta svenska bönder genom att köpa svenskt kött. Det handlade bland annat om att förstå vikten av att äta hela djur, ett budskap som Mattias Dernelid menar har gått fram.

– Det har blivit en snackis och status bland köksmästare att köpa hela djur och berätta om det på sina restauranger och konferensanläggningar. Vi ser ett trendbrott helt klart. Januari-februari brukar allt gå på sparlåga men i år har försäljningen hållit i sig, säger Mattias Dernelid.

Brett utbud av svenskt kött

Även restauranggrossisten Martin & Servera skrev under uppropet. De ökade i fjol sin försäljning av svenskt nöt- och griskött med 20 procent, varav större delen av ökningen kom under hösten.

– Vi utökade inköpen av nöt och gris från svenska bönder med cirka 500 ton under 2018. Kunderna gillar att det finns ett brett utbud av svenska produkter och leverantörerna får avsättning för alla delarna på djuret, äger Joakim Sköld Östling, affärsområdeschef Färskvaror på Martin & Servera Restauranghandel, i ett pressmeddelande.

Läs också: Butiker stoppar inköp av utländskt kött

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen